Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на швейцарски часовници е нараснал с 6,3% миналата година

След подем през първото шестмесечие износът на швейцарски часовници е приключил годината с понижение от 2,8 процента през декември

Износът на швейцарски часовници е нараснал с 6,3% миналата година

Снимка: Pixabay

Износът на швейцарски часовници се е увеличил с 6,3 процента през 2018 година до 21,2 милиарда швейцарски франка (18,6 милиарда евро) въпреки лекия спад в края на годината. Това се посочва в публикуваните днес данни на Швейцарската часовникарска федерация, цитирани от БТА.

Още по темата

След подем през първото шестмесечие износът на швейцарски часовници е приключил годината с понижение от 2,8 процента през декември, според комюникето на федерацията. Това е вторият месечен спад през годината след първия регистриран през септември.

През последния месец на 2018 година износът за Хонконг – пазарът, който представлява портал към Азия, се е увеличил с едва 0,5 процента и се е свил с 10,1 процента за Китай, третият най-голям пазар за часовникарски продукти.

„Япония (-1,7 процента) също е показала признаци за намаляване на ритъма на продажбите след пика през лятото", отбелязва часовникарската федерация.

Европейският пазар също е отчел спад, най-вече заради спадналите продажби на швейцарски часовници във Франция (-11,6 процента), Италия (-14,6 процента) и Испания (-10,1 процента), става ясно още от съобщението. За сметка на това износът за САЩ, вторият най-голям пазар в света, се е увеличил със 7,9 процента през декември.

След две трудни години през 2015 г. и 2016 г., швейцарската часовникарска индустрия е отбелязала растеж през 2017 г. основно благодарение на търсенето на китайските потребители. Първоначално увеличението е постепенно, износът на швейцарски часовници се повиши с 2,7 процента през 2017 година, преди да отбележи още ускорение в началото на 2018 година. 

Износът за Хонконг за цялата година се е увеличил с 19,1 процента спрямо предходната година. Любителите на швейцарски часовници в азиатската страна, които купуват луксозни продукти, са многобройни. В Китай растежът е бил от 11,7 процента, като е отбелязал спад спрямо отчетените 18,8 процента през 2017 година.

След края на борсовата сесия в Европа акциите на Swatch Group се понижиха с 2,15%. Книжата на втория в света производител на луксозни часовници Richemont, в портфолиото на който са включени марки като Piaget, IWC и Baume & Mercier, поевтиняха с близо 1,4%, посочва още БТА.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пътят на дървесината до електрическа китара