IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на швейцарски часовници расте с най-бърз темп от 2013 г.

Повишението през октомври е насърчено от ниската база за сравнение миналата година, както и от високото търсене в Азия

11:49 | 21.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на швейцарски часовници расте с най-бързия месечен темп от над четири години, съобщава Bloomberg. Повишението през октомври е насърчено от ниската база за сравнение през миналата година, както и от високото търсене в Азия.

Доставките на швейцарски часовници в чужбина растат с 9,3% на годишна база до 1,85 млрд. франка (1,9 млрд. долара), като това е шестото поредно повишение, показват данните на Федерацията на швейцарската часовникова индустрия. Това е най-силният ръст от януари 2013 г.

Анализът подчертава възстановяването в сектора, след като по-рано през тази година индустрията излезе от най-дългия си срив въобще. Ръстовете са най-силни в Китай, след като антикорупционната кампания там отслабна, следват САЩ.

Има и облаци на хоризонта, като сред тях е антикорупционна кампания - този път в Саудитска Арабия, подобна на тази в Китай. Все пак близкоизточният пазар е по-малък от китайския, откъдето идва най-голямото търсене на швейцарски часовници. Саудитска Арабия е 13-ият по големина експортен пазар за първите 10 месеца на годината, като там са внесени часовници за 273 млн. франка - по-малко от 2 на сто от общия износ.

Смартчасовниците започват на тежат над продажбите на по-малко скъпите часовници. Технологичният гигант Apple обяви, че продажбите на Apple Watch са нараснали с над 50% в рамките на три поредни тримесечия. Доставките на часовници на стойност под 200 франка на едро са се свили с 3,4% през октомври, като това е единствената категория, където се наблюдава спад.

Износът на часовници на цена между 500 и 3000 франка расте с 20%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още