IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на швейцарски часовници с най-голям тримесечен спад от 2009 г.

Само през март износът е надолу с 16% до 1,5 млрд. долара

11:10 | 21.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Износът на швейцарски часовници бележи най-големия си тримесечен спад от 2009 г., след като индустрията се изправи пред понижаващо се търсене на всички пазари, пише Bloomberg.

Експортът се сви с 8,9% на календарно изгладена база през първото тримесечие, показват актуалните данни на швейцарските митници.

Износът е надолу с 16% през март до 1,5 млрд. франка (1,5 млрд. долара), което е най-ниското ниво за този месец от пет години насам, сочат и данните на Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, са изненадани от факта, че понижения са отчетени на всички пазари. Спадът на доставките за Хонконг е от 38%, за САЩ е от 33 на сто, а 14% е в Китай.

Ръстът на търсенето на часовниците на Rolex, Omega и Cartier, например, в последните години спадна, тъй като швейцарските производители на часовници са изправени пред дълъг списък с препятствия. Те доведоха до преговори за съкращения в Cartier, Vacheron Constantin и Piaget.

Освен това предизвикателствата доведоха до промени на ръководно ниво в някои брандове. Например, през март временният главен изпълнителен директор на Parmigiani Fleurier се оттегли само пет месеца, след като замени напускащия Жан-Марк Жако.

Данните за износа контрастират с коментарите на главния изпълнителен директор на Swatch Group AG Ник Хайек, който по-рано този месец в интервю за Le Temps заяви, че индустрията е в добра форма. Според него швейцарският франк е напълно надценен, което предизвиква ужасни вреди на Швейцария. Той пък иска да избегне съкращения на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още