IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на уиски от САЩ е пресъхнал заради по-високите мита

Канада, Китай, Мексико и Европейският съюз наложиха вносни мита, вариращи от 10 до 25%, върху американското уиски и бърбън миналата година

13:36 | 21.03.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на уиски от САЩ се е сринал през втората половина на 2018 г., поемайки удара на по-високите мита, наложени от търговските партньори на страната след митата на президента Доналд Тръмп върху стоманата и алуминия, обяви работеща в индустрията група в четвъртък.

Канада, Китай, Мексико и Европейският съюз наложиха през миналата година вносни мита, вариращи от 10 до 25%, върху американското уиски и бърбън. Това е довело до 11-процентов спад на износа на уиски от САЩ през второто полугодие на годишна база, сочи доклад на Distilled Spirits Council, цитиран от Ройтерс.

През първите шест месеца на 2018 г. износът на уиски се е увеличил с 28% спрямо същия период на 2017 г., отчасти подкрепен от компании, като производителя на Jack Daniels Brown-Forman Corp, избързали с международните си доставки, особено към Европа, преди митата да влязат в сила.

За цялата 2018 г. износът на уиски се е увеличил с 5,1% до 1,18 млрд. долара, което представлява значително забавяне спрямо 16-процентовия ръст от 2017 г. 

Износът към Европейския съюз се е свил с 13,4% през втората половина на годината след ръст от 33% през първите шест месеца.

Европейският съюз, който наложи 25-процентно мито върху американското уиски, е най-големият пазар за спиртните напитки, формирайки почти 60% от общия износ, посочва организацията.

По-рано през март Brown-Forman заяви, че поемането на разходите от митата на ключови европейски пазар е основната причина за спада на маржа на брутната печалба за третото тримесечие.

Компанията каза още, че продажбите ѝ ще поемат удар и през 2019 г., ако митата останат в сила.

„Вредите за износа на американско уиски сега се увеличават и това са косвен вреди от продължаващите глобални търговски спорове“, заяви главният изпълнителен директор на Distilled Spirits Council Крис Суонгър.

Общият износ на спиртни напитки от САЩ се е увеличил с 9,5% до 1,8 млрд. долара през 2018 г., но се е забавил спрямо 2017 г., показва още докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
ше минаваш на полско ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Какво му е толкова специалното на уискито? Ракия от зърнени култури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
ddb
преди 5 години
бърбъна вече скочи с по 15-20% в магазина.ще минавам на шотландско и ирландско.а сша тепърва ще отчитат спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още