IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Danone е под все по-голям натиск от инвеститорите

Компанията се нуждае от бързи решения, а такива не са постижими в момента, твърдят анализатори

19:30 | 18.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еманюел Фабер.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Еманюел Фабер. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Председателят и главен изпълнителен директор на Danone Еманюел Фабер е под все по-голям натиск от страна на инвеститорите, които настояват за промяна в най-големия производител на йогурт в света. Големият проблем е, че може би няма бързо решение, пише Bloomberg.

Производителят на Evian се очаква утре да отчете първия си годишен спад на сравнимите продажби от поне три десетилетия. За разлика от него Nestle и Unilever записаха растеж въпреки пандемията.

Зависимостта от Danone от бутилираната вода означава, че тя страда повече от наложените заради Covid-19 рестрикции на ресторантите, а бизнесът на компанията с бебешки храни се сблъсква с по-слабо търсене заради по-ниската раждаемост.

Нарастващ брой акционери, включително Artisan Partners Asset Management и Bluebell Capital Partners, поискаха Фабер да бъде премахнат от поста главен изпълнителен директор, за да се проправи път за по-големи промени. Други, като Causeway Capital Management, призовават за разделяне на ролите на председател и главен изпълнителен директор в компанията.

Бордът на Danone не обсъди разделянето през октомври, когато говори за организационните промени, обяви по това време Фабер. Единственият път, в който ролите са били разделени в компанията, е било межди 2014 и 2017 г., когато Фабер стоеше начело, а председател беше Франк Рибо. Миналия месец Фабер подсказа, че няма крайна позиция по въпроса.

„Като алкохолик, трябва да признаете, че имате проблем, преди да започнете да се подобрявате“, коментира Дънкан Фокс, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Може би също толкова важно, колкото отделянето на главния изпълнителен директор от председателя е спечелването на доверието на инвеститорите отново“. Той предполага, че признаването на грешките и наемането на външен изпълнителен директор може да свърши работа в дългосрочен план.

Но привличането на нов шеф може да не е достатъчно. Анализатори като Бруно Монтейен от Sanford C. Bernstein твърдят, че проблемите, които дърпат назад продукти като йогурта и бутилираната вода, са толкова дълбоки, че едва ли ще се решат лесно. Той очаква Danone да свие прогнозата си за печалбата, така че да може да инвестира повече и да си върне отново от пазарния дял, което има шанс да натежи на акциите и да отнеме време.

Миналата година цената на книжата на Danone се сви с 27%, а от началото на годината записва 3,8% повишение.

Недоволството на инвеститорите нарасна през последното десетилетие, тъй като Danone не успяваше да възроди продажбите на своя бизнес с йогурт, докато потребителите се насочиха към нови тенденции като гръцкия йогурт и започнаха да избягват млечни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
теба там ли те отгледаха ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Отглеждане на Крави на Етажи, в изолирана 100% Стерилна Многоетажна Ферма с фиксиран Климат, Влажност, УВ-Дезинфекцирана Вентилация и 100% Имитация на Природна Среда, ще доведе до елиминиране изпускането в атмосферата на Метан, Сероводород, СО2 и др. вредни Газове, ликвидиране възможността от заразяване с Мастит, Луда Крава и всякакви други Болести, ще даде възможност за създаване на нови суперскъпи Елитни Породи (Уегю, Ангъс, Кобе), ще повиши в пъти качеството на Месото и Млякото и ще намали в пъти себестойността на продукцията.Кравите ще бъдат хранени със 100% Стерилна, Свежа, Свръхбързо-Растяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса, отглеждана хиперинтензивно, на Рафтове, в същата Ферма, плюс добавки от различни Високопротеинови и Хранителни Брашна.Ще стане възможно предлагането на нови марки Млека и Млечни Продукти с непознати досега вкусови и хранителни качества, на невероятно ниски цени.Разбира се, такива технологии и стратегии са напълно непонятни на баятите чиновници с вкаменени мозъци.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://bamboo-economy.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Какъв йогурт на Данон, *** вътре сложили, направили и кофичката 290 гр. Особено в България, където е киселото мляко, няма да вървят някакви данонски бъркочи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още