IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изведени от експлоатация реактори в Русия се превръщат в мина за криптовалути

От съществено значение за инвеститорите е ниската стойност на електроенергията, смятат местните власти в Ленинградска област

19:05 | 01.12.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пет компании от Москва и Прибалтика са проявили интерес към иновативен план за превръщане на изведени от експлоатация ядрени реактори в технопарк за производство на криптовалути, съобщава „Коммерсант“.

Става въпрос за два блока в Ленинградската АЕЦ – 1, разположена край Санкт-Петербург, които се подготвят за извеждане от експлоатация. Те работят съответно от 1973 година и от 1975 година.

Първата площадка ще бъде освободена до края на 2018 година. Според оценката на местните власти предполагаемият обем на инвестициите за превръщането на реакторите в мини за криптовалута ще бъде 4,8 млрд. рубли, а възвръщаемостта е 18-20 месеца.

От ключово значение за инвеститорите обаче е ниската стойност на електроенергията – 3 рубли за киловатчас, пише още руското издание.

Руската държавна корпорация „Росатом“ няма нищо против тази трансформация и оттам коментират, че са готови да коментират перспективите за Ленинградската АЕЦ.

Вероятно добивът на криптовалути ще започне през 2021 година. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Мани, с тия мощности дето ги имат, колко крипторубли могат да се накрафтят не е истина :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Само заради перчене и конкуренция да внимават да не станат причина за нови аварии в АЕЦ, подобни на тези в Чернобил и Фукушима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Ще сринат руснаците тия криптовалути :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още