IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредното положение няма да се отрази на бюджетите на културните институции за 2021 г.

Осигуряваме три минимални работни заплати за артистите в свободния сектор, съобщи министърът на културата Боил Банов

15:51 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: НДК</em></p>

Снимка: НДК

Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина. В това увери министърът на културата Боил Банов.

„Гъвкаво ще бъде според всеки институт. Където има нужда от помощ, ще се помага дългосрочно, спокойно, за да се подготвят нещата до връщането на максималния брой зрители и публикува в салоните. Там, където пък нещата тръгнат по-отрано, ще се възстанови в рамките на модела, който и досега практикуваме, за да им се дадат повече възможности“, каза Банов по БНР.

Той обясни, че възможностите да се подпомага културния сектор в България  са в две посоки - едната е свързана с държавните и общинските културни институти, а другата – работа с независимия сектор.

Министърът нарече „ключово“ решението на правителството да се подсигурят трудовите възнаграждения и осигуровките на всички работещи в държавни и общински културни институти в сферата на сценичните изкуства, музеите и галериите за периода на извънредното положение до шест месеца след него.

Банов уточни, че засега средствата са осигурени до 13 септември, „като това, ако се наложи, ще се продължи“. Той е убеден, че след отпадането на мерките някои институти ще заработят на пълни обороти и там отново ще могат да работят по методиката, по която са реализирали доходи досега.

Помощ за творците от свободния сектор

Според него в независимия сектор положението е по-деликатно. Боил Банов посочи, че са проведени три срещи с негови представители, а резултатите от тях ще представи пред премиера.

Оформи се единодушно становището, подкрепено от сектора, за три минимални работни заплати плюс осигуровките за периода два месеца на извънредното положение плюс още един месец след това за хората в свободния сектор, коментира министърът на културата. - Вероятно тези минимални работни заплати няма да им решат всичките проблеми, но със сигурност ще е едно сериозно рамо в рамките някаква устойчивост.“

Банов подчерта, че е важно тези творци да имат усещането, че не са изоставени, че са важни за държавата. „Много държа всички, които прибягнат до тази помощ, да нямат усещането за някаква социална помощ. Това не е социална помощ! Това е ясно изразеното желание на държавата да ги подкрепи“, категоричен е той.  

Министърът поясни, че творците могат да изберат между трите заплати и мярката от 1500 лева безлихвен кредит на месец, които могат да се връщат десет години.

В очакване на европейските мерки

Боил Банов обясни, че се прави всичко възможно за привличането на пари във фонд "Култура" както от националния бюджет, така и от европейски средства.

"На този етап европейски пари няма. Помощта към съответните държави е под формата на неизразходваните пари от програмите. Има, разбира се, много добри действия по отношение на програма "Творческа Европа" -  даване възможност за увеличаване на сроковете, обмисля се пренасочване на определени програми в рамките на тази логика“, разкри министърът.

Боил Банов информира, че след две седмици отново ще има видеоконферентна връзка на министрите на културата на страните от Европейския съюз, и тогава ще има конкретни решения.

На вчерашната среща, в която участва и българският еврокомисар Мария Габриел, са били обсъдени мерките, които ще предприемат държавите-членки във връзка с подкрепа на културата и творчеството в ситуация на Covid-19. Още три подобни срещи ще се проведат до края на май.

Банов похвали българските мерки: Докладвахме това, което ние сме направили. То е абсолютно адекватно, конкретно, категорично, ясно. В много държави има много добри намерения, но все още като намерения, а при нас нещата са доста конкретни.

Той смята, че мерките, които се вземат за преодоляване на проблемите в сектора на европейско ниво са много близки.

„Те не могат да бъдат еднакви, но са много близки. Разграничихме два етапа – единият е да се преборим за физическото оцеляване на творците. Вторият етап е веднага след приключването на извънредните положения, което всички очакваме да се случат в рамките на месец, ще имаме  сериозна и отговорна работа по възстановяване творческите търсения и стремежи и най-важното – възстановяването на контакта със зрителя, с публиката“, съобщи общото виждане Боил Банов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още