IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JAB Holding и Nestle имат апетит към придобиването на Illy

Италианската компания обаче не откликва на предложенията за сделка. Поне засега

14:31 | 17.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският производител на кафе Illycaffe е привлякъл интереса на компании като JAB Holding и Nestle, но фамилията, която е неин собственик, до момента не е откликвала на предложения, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

JAB, която изгради кафе империя чрез серия от придобивания, се интересува от базираната в Триест фирма, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни. Nestle се е свързала с Illy преди няколко месеца, но е получила отговор, че фамилията не желае да продава компанията, коментират още те.

Представители на JAB и Nestle са отказали да коментират въпроса.

“Имаме редовни контакти с тези компании, както и с почти всички други компании в сектора, за обсъждането на въпроси извън конкуренцията, като кафето и здравето, адаптацията към климатичните промени и пазарните стандарти”, заяви председателят на фирмата Андреа Или.

“Всяка хипотеза за корпоративни споразумения е смятана за некоректна”.

Illy, основана през 1933 г. от Франческо Или и позната като фирма за висок клас еспресо, продавано в сиво-червени опаковки, е управлявана от трето поколение на същата фамилия. Компанията отчете около 460 млн. евро (539 млн. долара) приходи за 2016 г., с 5,3% повече спрямо година по-рано. Illy оперира в общо 140 държави в момента.

Италианската компания е един от най-големите независими пекари на кафе, на фона на консолидацията около тримата големи играчи: Nestle, JAB и Starbucks Corp.

JAB притежава брандове и търговци като Peet’s, Stumptown и Caribou, и плати около 1,5 млрд. паунда (2 млрд. долара) за веригата за сандвичи и кафе Pret A Manger през май тази година, твърдят източници, запознати с въпроса. Компанията, подкрепяна от фамилията милиардери Рейман, също така набира около 5 млрд. евро от инвеститори, коментираха още източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още