IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени са режисирали 11% от най-големите филми през 2019 г.

Това е исторически връх, показва американско проучване

21:51 | 03.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на жените режисьори на големи филми е нараснал над два пъти, достигайки най-високото си ниво в историята миналата година, въпреки че те все още са малцинство спрямо мъжете, предава Bloomberg.

Жените са режисирали почти 11% от стоте топ филма, излезли през 2019 г., показва проучване на USC Annenberg Inclusion Initiative в университета в Южна Калифорния. Кино Кино

Увеличаването на разнообразието се превръща в голяма кауза в Холивуд, където жените обичайно имат по-малко възможности от мъжете. Например няма жени, номинирани за сценарий или режисура, за раздаването на наградите „Златен глобус“, което трябва да се състои в неделя в Бевърли Хилс, щата Калифорния.

Изследването на USC Annenberg показва, че далеч по-малко жени достигат до съревнование за най-големите награди, въпреки че филмите с жена режисьор получават малко по-добри оценки от критиците от тези, които са режисирани от мъже.

„Игралното поле в кино индустрията е явно доминирано от мъжете, като режисьорите получават много по-голям достъп и възможности“, пишат авторите на изследването.

Общо 113 души са били посочени като режисьори на стоте топ филма, а 12 са били жени. Това е над два пъти повече спрямо миналата година. Кино Кино

Данните за расовото разнообразие са малко по-добри. 19 от стоте водещи филма миналата година са имали чернокож режисьор, но това е спад спрямо 24 през 2018 г. Повечето от тях са били мъже.

По-големите кино разпространители обикновено наемат повече жени режисьори, като Universal Pictures и Warner Bros. са с най-голям брой от началото на изследването с филми от 2007 г. Но дори при кино студиото с най-голямо разнообразие, Universal, само 15 от 220 режисьори през последните 13 години са били жени, показва изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още