IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените в бордовете на големите германски компании са по-добре платени от мъжете

Възнагражденията на жените в ръководствата са скочили с 14 на сто от 2013 година, докато при мъжете са останали в застой

21:22 | 29.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жените в ръководствата на големите германски компании, които все още са малцинство, са изкарали през 2016 година с 5% повече пари от мъжете, заемащи същата позиция. Това сочи публикувано днес проучване на Ernst & Young, предаде Франс прес.

Общото възнаграждение на ръководителките в индекса Dax, обединяващ 30-те водещи дружества на Франкфуртската фондова борса, е достигнало средно 2,996 милиона евро за миналата година, включвайки фиксираната заплата и премиите.

За първи път тази сума превишава показателя при мъжете, който е средно 2,859 милиона евро, при условие че бъдат изключени председателите на директорските бордове.

Консултантската компания, направила изследването, е преброила само 18 дами в бордовете на компаниите в състава на Dax спрямо 125 мъже. Възнагражденията на жените в ръководствата са скочили с 14 на сто от 2013 година, докато при мъжете са останали в застой.

Проучването излиза, след като правителството на канцлера Ангела Меркел задвижи това лято законопроект, предвиждащ равно заплащане на мъжете и жените на сравнима длъжност.

Жена не е успяла обаче да оглави група от Dax. В този изключително мъжки клуб средното възнаграждение на големите шефове миналата година е било 5,389 милиона евро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"Проучването излиза, след като правителството на канцлера Ангела Меркел задвижи това лято законопроект, предвиждащ равно заплащане на мъжете и жените на сравнима длъжност."Пак сексизъм и дискриминация... ами другите полове де са ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още