IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Женският футболен Мондиал не донесе успех на икономиката

С отпадането на германския отбор се спукаха и надеждите за германския туристически бранш. Турнирът не подпомогна местната икономика

16:13 | 16.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американките по време на една от последните си тренировки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американките по време на една от последните си тренировки. Снимка: Ройтерс

И предварителните очаквания бяха такива - футболното световно първенство за жени не подаде добър пас на германската икономика. Особено в сравнение с Мондиала за мъже, който се проведе също в Германия преди пет години, още в средата на юни специалистите заявиха, че не очакват стимулиране на икономиката. И сега, към края на първенството, това мнение се затвърждава, а ранното отпадане на германките от надпреварата е отслабило допълнително мотивацията на консуматорите, предава немската агенция Dapd.

"За съжаление се оправдаха очакванията, че женското първенство по футбол няма да насърчи гастрономията и туризма", казва Оливър Копел, икономически анализатор в близкия до работодателските организации Институт на германската икономика (IW). Специалистът счита, че икономическият ефект от Мондиала дори ще е по-нисък от първоначалните очаквания.

"Откакто германките отпаднаха, липсва атмосфера", коментира Копел. Мотивацията да се разходиш до стадиона, става още по-ниска, обяснява той. Но и от чужбина не се наблюдавал туристически щурм. 

Преди пет години, за мъжкото световно първенство в Германия пристигнаха милиони фенове, които освен на Мондиала се посветиха и на екскурзии в страната. Във Федералната република тогава се изсипаха 1,4 млн. туристи и направиха оборот от 2,8 млрд. евро. Общо са били създадени 60 000 допълнителни работни места, заяви говорител на Германската индустриално-търговска камара.

По данни на Германския институт за икономически изследвания (DIW) икономическият ефект от спортните състезания се надценява. "Разбира се, трябва да се изчакат и статистическите изчисления. Но конюнктурни ефекти не може да се очакват", казва председателят на DIW Герт Вагнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още