IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жителите на Камерун са по-щастливи от българите

Финландия оглавява класацията на най-щастливите страни в света за втора поредна година

21:09 | 20.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България е на 97-о място сред 156 държави в класация на най-щастливите страни в света, сочи Докладът за щастието на ООН, публикуван по повод днешния Международен ден на щастието. Страната ни се намира между Камерун и Гана, а от европейските държави след нас са само Албания, Грузия и Украйна. България все пак подобрява класирането си спрямо миналата година, когато заемаше 100-но място в света. 

За втори пореден път Финландия е най-щастливата страна в света, а след нея се нареждат Дания, Норвегия, Исландия и Холандия. Докладът се подготвя от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие. Той класира страните въз основа на шест ключови променливи, свързани със щастието – приходи, свобода, доверие, здравословна продължителност на живота, социална подкрепа и щедрост.

В десетката на най-щастливите страни в света попадат още Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия.

„Вярно е, че миналата година всички финландци бяха по-щастливи, отколкото жителите на останалите страни, но имигрантите там също бяха най-щастливи сред имигрантите в света. Въпросът не е в ДНК-то на финландците, а в начина на живот в тези страни“, казва Джон Хелиуел, професор по икономика в университета в Британска Колумбия и съавтор на доклада.

„Финландците плащат високи данъци за социална сигурност, имат доверие на правителството си, живеят свободно и са щедри един към друг. Те наистина се грижат един за друг. Това е място, на което хората искат да живеят“, допълва Хелиуел.

Високата позиция в класацията за щастие не защитава хората в дадена страна от насилие или наранявания, както показва неотдавнашният атентат срещу джамия в Крайстчърч, Нова Зеландия. Страната заема осмо място тази година, като запазва позицията си от 2018 г.

„Най-характерното за най-щастливите и най-добре свързани общества е тяхната устойчивост и способност да се справят с лоши неща. След земетресението през 2011 г. и сега терористичния атентат в Крайстчърч хората се обединяват и си помагат взаимно и (след земетресението) се възстановяват незабавно“, отбелязва Хелиуел.

Нито една от супер силите в света не намира място в топ десет. САЩ заемат 19-о място, като отстъпват с една позиция спрямо 2018 г. и с пет спрямо 2017 г. Великобритания е поставена на 15-о място, като се изкачва с три места спрямо 18-то си място миналата година, а Германия заема 17-о място, като губи две позиции спрямо 2018 г. Япония е на 58-о място, Русия заема 68-о място, а Китай е едва на 93-о място.

Хората в Южен Судан са най-недоволни от живота си, показва изследването. След това се нареждат Централноафриканската република, Афганистан, Танзания и Руанда.

Като цяло щастието в света намалява през последните няколко години главно заради спада в позицията на Индия, която заема 140-о място тази година спрямо 133-о място миналата година. Засилват се и негативните емоции, които измерват и включват безпокойство, тъга и гняв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още