IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J&J ще плати 9 млн. долара по дело за съдържащата азбест бебешка пудра

Съдебните спорове за бебешката пудра в крайна сметка могат да струват на компанията до 10 млрд. долара

12:40 | 28.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Bloomberg/Tiffany Hagler-Geard</em></p>

Източник: Bloomberg/Tiffany Hagler-Geard

Американската компания Johnson & Johnson (J&J) беше осъдена във Флорида да плати 9 млн. долара на 82-годишна жена, която обвинява съдържанието на азбест в емблематичната бебешка пудра на бранда за своето раково заболяване. Това е последната съдебна загуба за компанията заради подобни обвинения, съобщава Bloomberg.

Съдебните заседатели в Маями заключиха в четвъртък, че азбестът в бебешката пудра, използвана от Бланка Муре-Кабрера през целия ѝ живот, е допринесъл за развитието на мезотелиома ѝ, заяви Дейвид Джаголинзер, един от нейните адвокати. Този вид рак е тясно свързан с наличието на азбест.

Съдебният процес е втори за J&J през тази година по отношение на твърденията, че компанията е била наясно с наличието на азбест в част от продуктите й на базата на талк, но е скрила това от потребителите. По-рано този месец съдът в родния град на J&J, Ню Брънсуик, Ню Джърси, нареди на компанията да плати 750 млн. долара обещетение на четирима души. По-късно тази сума беше намалена на 186,5 млн. долара.

J&J - най-големият производител на здравни продукти в света - заяви, че ще обжалва присъдата на съда за установяване на отговорност и щети. „Днес присъдата е в противоречие с доказателствата от десетилетия, показващи, че компанията е действала отговорно и се е ръководила от гласа на науката,“ казва Ким Монтанино, говорител на компанията в изявление по имейл.

Съдебните спорове за бебешката пудра в крайна сметка могат да струват на компанията до 10 млрд. долара, според Bloomberg Intelligence. Въпреки че представлява само малка част от годишните приходи на J&J, този продукт е основна марка за компанията повече от век.

J&J е изправена пред почти 18 000 съдебни дела, свързани с бранда на бебешката пудра, датиращ от 135 години. По-голямата част от ищците твърдят, че жените, употребявали продукта, са развили рак на яйчниците, а по-малък брой - че това е довело до мезотелиом.

Според адвокатите на ищците вътрешнофирмени документи за J&J показват, че ръководителите са знаели от края на 60-те години на миналия век, че талк, добиван на места като Върмонт и Италия, съдържа следи от азбест. Те обаче не са предупредили потребителите или регулаторните органи. Добитият талк често е примесен с малки количества азбест, но от компанията твърдят, че те се отстраняват при обработка. Изброените съставки в детската пудра на J&J са талк и аромат.

J&J, която твърди, че никога не е имало азбест в бебешката й пудра, се бори непоколебимо с исковете при съдебните процеси и при обжалване,  успявайки да уреди само малък брой дела.

По-рано тази седмица J&J се съгласи да уреди извънсъдбено исковете, свързани със заболяването мезотелиом, на 62-годишна жена, малко преди да започне процесът в щатския съд в Манхатън. В съдебни досиета адвокатите на Лора Шанахан поясняват, че тя използва ежедневно бебешка пудра още от дете. Дамата беше диагностицирана със свързания с азбест рак през октомври. Условията на споразумението не бяха публично оповестени.

„Решението да разрешим всеки конкретен случай по някакъв начин не променя цялостната ни позиция, че талкът ни е безопасен, не съдържа азбест и не причинява рак“, казва Монтанино в изявление по имейл. „Нямаме организирана програма за уреждане на случаите с бебешка пудра на Johnson, нито планираме подобна“, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още