IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Johnson & Johnson повиши прогнозата си за фискалната година

Компанията се радва на ръст на продажбите през първото тримесечие

16:53 | 19.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Johnson & Johnson повиши прогнозата си за годината, след като компанията за продукти за грижа за здравето надмина очакванията за първото си тримесечие, въпреки че валутните колебания натежаха върху ръста на приходите, пише The Wall Street Journal.

Компанията очаква годишната ѝ печалба да достигне 6,53 до 6,68 долара на акция. Предишната прогноза беше за 6,43 до 6,58 долара на акция. J&J очаква приходи от 71,2 млрд. до 71,9 млрд. долара, в сравнение с предишната оценка за 70,8 млрд. до 71,5 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Алекс Горски заяви, че силният старт на годината е подкрепен най-вече от растежа на продажбите.

"Нашият фармацевтичен бизнес продължава да се радва на впечатляващ растеж, имаме подобрение при бизнеса с потребителски стоки и се радваме на успех на бизнеса ни с медицински устройства, като всички те подхранват оптимизма ни за цялата година“, коментира Горски.

През януари J&J обяви плановете си да съкрати около 3000 работни места в своето подразделение за медицински устройства, или 2,5% от цялата си работна сила. Това беше поредният опит на компанията да съживи своя борещ се с редица проблеми бизнес в тази сфера.

Той беше най-големият за Johnson & Johnson, но пое надолу на фона на ценовия натиск, увеличаващата се конкуренция и пазарните промени. В отговор на всичко това J&J се отказа от някои от начинанията си и се фокусира върху области, които се радват на по-голям растеж, като роботиката.

През първото тримесечие приходите от продажбата на медицински устройства спаднаха с 2,4% до 6,11 млрд. долара, което представлява около 35% от общите приходи на компанията.

Печалбата за първото тримесечие спадна до 4,29 млрд. долара, или 1,54 долара на акция, от 4,32 млрд. долара, или 1,53 долара на акция, през същия период миналата година. Като се изключат някои елементи, печалбата на J&J възлиза на 1,68 долара на акция през последното тримесечие. Приходите скочиха с 0,6% до 17,48 млрд. долара. Неблагоприятните валутни колебания обаче са повлияли на ръста на приходите.

Анализаторите прогнозираха печалба от 1,65 долара на акция при 17,48 млрд. долара приходи според Thomson Reuters.

Тъй като близо половината от продажбите на J&J са генерирани в чужбина, резултатите на компанията се оказаха под натиска на силния щатски долар и слабостта на някои развиващи се пазари.

Фармацевтичният бизнес на фирмата, който в момента е най-големият ѝ, е нараснал с 5,9% до 8,18 млрд. долара, подпомогнат от 12,9% увеличение на продажбите на фармацевтични продукти в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още