IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Just Eat Takeaway напуска FTSE 100 този месец

Премахването означава, че и без това малката тежест на технологичните компании ще намалее още

21:28 | 01.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Една от най-големите онлайн платформи във Великобритания напуска основният индекс на лондонската борса - удар по усилията на страната да отгледа стабилна технологична компания на световно ниво.

Just Eat Takeaway.com NV излиза от FTSE 100 на 20 септември, съобщи FTSE Russell в тримесечния си преглед на промените в показателя. Напуска го и Weir Group Plc, а на мястото на излизащите идват Meggitt Plc и Wm Morrison Supermarkets Plc, съобщава Bloomberg. 

FTSE Russell класифицира Just Eat Takeaway като британска, след като местната Just Eat се обедини с нидерландската Takeaway.com, след като обединението обяви, че маха акциите си от холандската борса. Впоследствие Just Eat Takeaway се отказа от намерението си и FTSE Russell трябваше да я класифицира като нидерландска. 

Премахването означава, че и без това малката тежест на технологичните компании ще намалее още. Те представляват само 1,8% от индекса при близо 30% за S&P 500 в САЩ.

Измерителят е напът да загуби и вторите си по големина акции - миннодобивната BHP Group Plc, която мести основната част от акциите си в Австралия. 

Според правилата във FTSE 100 трябва да е по-големият обем акции на дадената компания, което прави почти невъзможно за Just Eat Takeaway да остане в индекса, без да се делистне от Амстердам. 

Just Eat Takeaway промени мнението си за Лондон, след като компанията придоби Grubhub в САЩ тази година, разширявайки инвеститорската си база отвъд Европа. Акциите ще се търгуват в Лондон, Амстердам и Ню Йорк, докато компанията вземе решение къде да се установи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още