IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето Jacobs излиза на борсата

Твърде вероятно е IPO-то за около 3 млрд. евро да се осъществи на борсата в Амстердам, домът на Douwe Egberts

10:17 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първичното публично предлагане (IPO) на бизнеса с кафе на германското милиардерско семейство Райман се очаква да генерира до 3 млрд. евро през следващата година. Холдинговата компания на фамилията JAB възнамерява да обедини чрез борсовия дебют втория по големина производител на кафе в света Jacobs Douwe Egberts (JDE) с американската кафе верига Peet's Coffee, която също е част от семейната империя, съобщи във вторник Financial Times, цитирайки запознати с плановете източници.

Заедно двете компании биха генерирали приходи от продажби от около 7 млрд. евро. Лъвският дял от тях се пада от кафето на зърна и марки кафе на капсули, като Tassimo и Senseo. Световният лидер на пазара е Nestle. Очаква се новата компания да се управлява от ръководителя на Peet Кейси Келер.

С обем от 3 млрд. евро IPO-то вероятно би било едно от най-големите в Европа за 2020 г. Къде ще се проведе листването все още не е ясно, но JAB е склонен да го осъществи на борсата в Амстердам, домът на традиционната холандска марка Douwe Egberts. Главният изпълнителен директор на JAB Петер Харф вече беше обявил плановете за борсовия дебют за Jacobs Douwe Egberts през февруари, като поясни, че може да се осъществят през „следващите две до три години". Ресторантьорският бизнес около веригата за закуски Pret-a-manger също трябва да бъде включен в IPO-то, каза той по онова време.

Според германското икономическо списание Manager Magazin избягващото медиите  семейство Райман се счита за най-богатото в Германия с активи от 35 млрд. евро. Химическата група Benckiser, базирана в Лудвигсхафен, е в основата на тяхното богатство. През последните години обаче фамилията се фокусира върху индустрията на потребителските стоки.

Според материала на FT основната цел на JAB с IPO-то е да даде възможност на съинвеститорите, които инвестиционната компания на Райнман прие заради своите многомилиардни инвестиционни планове, да излязат от вложението си. Според британския вестник държавни фондове, фондации и други заможни семейства са инвестирали около 12 милиарда евро във фондовете на JAB от 2012 г. насам. Американската компания за потребителски стоки Mondelez, която продаде Jacobs на JAB през 2015 г., може да излезе също от вложението. Според FT тя ще има 26 процента от бъдещата JDE Peet. В бизнеса с кафе Райман също така притежават 67 процента от Keurig Dr Pepper, която е листната в Ню Йорк.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още