IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как българската група Hayes&Y проби на чуждестранната сцена?

Най-голямото предизвикателство пред групата досега беше преместването във Великобритания, посочи вокалистът ѝ Благослав Анастасов

15:02 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Facebook</em></p>

Снимка: Facebook

Като група се опитваме да правим всичко сами, доколкото е възможно. Това ни позволява да сме независими и да поддържаме бюджета, с който работим на разумно ниво. Това е начинът за една независима група през 2020 г. да бъде устойчива - членовете й да се научат да правят възможно най-много неща сами. Това заяви в "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" Благослав Анастасов, вокал и китара на българската инди рок група Hayes&Y.

Hayes&Y са Благослав Анастасов (вокали, китара), Радослав Лозански (китара), Ивайло Делев (бас) и Денис Холбек (барабани). Те са една от най-прогресиращите и идейни български групи в терена на алтернативното. Не се ограничават в стила си, заради което всеки един от тях е допринесъл по нещо за това, което е Hayes&Y.

„За да бъдат родните изпълнители успешни извън границите на държавата ни, трябва много силна държавна политика за популяризирането им, а това липсва в България“, коментира Благослав Анастасов. 

Групата Hayes&Y успява да пробие както на българската сцена, така и на британската. Той подчерта, че ако групата е достатъчно добра, сама ще си намери пътя.

„Групата се самофинансира изцяло, като концертите ни са много добре посетени и това ни дава възможност да реинвестираме в групата“, разкри музикантът. 

Анастасов работи и с други български изпълнители, като композира музика и пише текстове. Той определя цената на труда си по два фактора – успехът на предишните му песни и усещането му за конкретната песен. 

Написал е последния албум на Стенли, но работи също с Михаела Филева, Ирина Флорин и други.

Той потвърди, че е много трудно да определиш цената на продукцията си, но посочи, че тя се базира основно на успеха.

„Ако си талантлив и знаеш какво правиш - резултатите ще са налице и другите ще ги видят“, смята мениджърът на Hayes&Y. - Най-голямото перо от бюджета на един изпълнител идва от концертите, защото приходите от излъчване по радио и телевизия и стримийнг са доста ниски. Що се отнася до продажбата на песни, това може да е добро перо, но не всеки може и иска да го прави.“ 

За разликите межди България и Великобритания Анастасов е на мнение, че в нашата страна всичко е много повече на любителско и аматьорско ниво, докато във Обединеното кралство мрежата е много голяма и реализацията на една нова група там е по-лесна.

„В България за една група няма място, на което да стартира“, подчерта музикантът от Hayes&Y.

Най-голямата публика, пред която Hayes&Y свирят, е на Spirit of Burgas през 2015 г. при подгряване на друга група, но Атанасов заяви, че много по-ценно е да събереш много по-малка публика, но на собствен концерт.

По думите му най-голямото предизвикателство на групата досега е преместването във Великобритания, но на второ място поставя събирането на софийска публика.

Защо българската държава не помага на музиката? Може ли да се издържат и от други професии музикантите от Hayes&Y? Как българската инди рок група проби в Европа и САЩ? Колко струва записването на една нова песен?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още