IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как екологията влезе в дизайна на пиана и рояли?

Проф. Людмил Ангелов и Чучо Валдес избират да свирят на инструментите на „Фойрих пианофорте“, съобщи Александър Милев, управител на фирмата за България

09:45 | 08.01.21 г.
<p>
	Проф. Людмил Ангелов, пианист и композитор. <em>Снимка: НБУ</em></p>

Проф. Людмил Ангелов, пианист и композитор. Снимка: НБУ

При дизайна на пиана се наблюдава все повече използването на екологични материали, както и иновации при формата на самия музикален инструмент. Това разказа в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Александър Милев, управител на „Фойрих пианофорте“ за България.

Според него тенденциите в изработката на пиана и рояли са само върху външния вид на инструментите.  Той прогнозира, че този процес тепърва ще се развива в България.

Милев разкри, че имат патент с иновация, който допринася  за по-хармоничното звучене на инструментите с четвърти педал.

Управителят на „Фойрих пианофорте“ за България се занимава с този бизнес от около 20 години и споделя, че пазарът на пиана в България не е един от най-добрите, въпреки, че преди време в нашата страна се е произвеждал емблематичният модел „Орфей“.

„Фирмите, които се занимават сериозно с този бизнес, са четири. Има конкуренция, но бих казал, че „Фойрих пианофорте“ е единствената, която има чисто нови пиана на склад и може да поддържа такава наличност“, посочи той.

Милев разказва, че допреди няколко години в България компанията е асемблирала пиана за китайския пазар. „Сглобявахме пиана в София и се изнасяха за китайския пазар. В последствие прекратихме този процес и на същото място направихме може би най-голямата пиано галерия на Балканите“, обясни той.

Понякога компанията има и по-нестандартни поръчки, като при една от тях собственикът е искал пианото да бъде направено от слама. 

Освен продажбата и реставрацията на пиана и рояли, компанията предлага и т.нар. Youtube room – всеки желаещ, може да посети специална стая, в която да запише свое изпълнение на пиано, след което да го сподели в социалните мрежи.

Милев коментира, че пандемията от Covid-19 се е отразила сериозно на бизнеса.

„Наблюдава се много сериозен спад. През 2019 г. сме продали 32 пиана, което е голям брой за фирма, която е регистрирана през декември 2018 г. и получи контейнера с пиана през юни 2019 г. А за цялата 2020 г. сме продали само 12 пиана“, посочва управителят на „Фойрих пианофорте“ за България.

Александър Милев сподели, че виртуозите проф. Людмил Ангелов и носителят на Грами Чучо Валдес избират да свирят на техните пиана. Джаз групата на Ал Ди Меола също свири в техен акомпанимент.

С колко се оскъпява поставянето на четвърти педал на пианото? Какво включва реставрацията на едно пиано и колко струва тя? Кой и защо взема под наем пиано? Кое е най-старото пиано за реставрация? Каква е разликата между пианата, произведени в различни части на Европа?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още