IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кристияно Роналдо стана банкова гаранция

За да купи Кристияно Роналдо, Реал Мадрид взе кредит от испанската Bankia. Сега тя иска да заеме заем от ЕЦБ и трябва да заложи нещо – например футболисти

09:40 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реал Мадрид купи Роналдо с помощта на банков кредит. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реал Мадрид купи Роналдо с помощта на банков кредит. Снимка: Ройтерс

Ако футболът беше добър бизнес, щеше да принадлежи на банките. Поне така твърдеше навремето легендата на Барселона Хосе Самитиер. Той отдавна е мъртъв и не може да знае, че времената са се променили драстично. Отдавна големите футболни турнири, като Световните и Европейските първенства и Шампионската лига, са спонсорирани от банки. И не малко хора възприеха първоаприлската шега, че изпадналата в криза Португалия ще продаде звездата си Кристияно Роналдо, за да се спаси от фалит, за чиста монета.

Не е виц обаче онова, което през последните няколко дни се случва в Испания. Първата испанска банка за вътрешен бизнес Bankia, която се появи на бял свят в края на миналата година в резултат от сливането на седем испански финансови институции, иска да заложи като банкова гаранция финансовите си вземания от Реал Мадрид, за да получи свежи пари от Европейската централна банка (ЕЦБ), пише местният вестник El País, цитиран от Süddeutsche Zeitung.

При това става дума за покупките на най-големите звезди на столичния клуб – португалеца Кристияно Роналдо и бразилеца Кака.

От документите, които Bankia е предоставила, става ясно, че тя иска да продаде вземанията си чрез базирания в Мадрид фонд Madrid Activos Corporativos V, който има активи за около 770 млн. евро. Този фонд от своя страна има гаранции за кредити, които в миналото Bankia е предоставяла на големи испански концерни, сред които инфраструктурните компании Abertis и Acciona, на строителните FCC и ACS, които принадлежат на президента на Реал Мадрид Флорентино Перес. Както и на самия Реал. 

Кралският клуб е сключил през юни 2009 г. договор за кредит за 76,5 млн. евро с влялата се в Bankia банка Caja Madrid. Кредитът, който беше решаващ за плащането на трансферната сума на Роналдо, трябва да се погаси до 2014 г. Предишният клуб на португалската звезда – Манчестър Юнайтед, получи почти 100 млн. евро от трансфера. За Кака Реал плати около 60 млн. евро на бившия му отбор Милан. За тази сума Реал получи кредит от друга банка.

По онова време Caja Madrid е договорила лихва, която е с между 1,5 и 2,5 пункта над шестмесечния Euribor.

Дали наистина ЕЦБ може да получи достъп до двете звезди? Действително ли банката може да получи като гаранция Кака и Роналдо? Чисто теоретично това не е изключено. За да се случи обаче трябва Реал да престане да изплаща дълга си, който предварително е бил обезпечен с постъпления от реклами и телевизионни права.

Наистина кралският клуб има трицифрени задължения в милиони. В Испания обаче отдавна за развили майсторството да спасяват футболните клубове с обществени средства, все едно са банки, пише в заключение немският Süddeutsche Zeitung.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още