IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как милиардерите зад Lego загубиха 150 млн. долара за един ден

Прогнозното намаляване на богатството на семейство на Lego се основава на регулаторни документи, показващи, че компанията притежава приблизително 15% от ISS

21:30 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Милиардерите зад производителя на играчки Lego претърпяха сериозна загуба за един ден, след като една от ключовите им инвестиции не отговори на очакванията.

Kirkbi, която ръководи около 16 млрд. долара от името на собственика на Lego - семейството на Кърк Кристиансен - разбра че стойността на дяловете й се е понижила с около 150 млн. долара в сряда.

Причината за това беше предупреждението на ISS (International Service System) относно печалбта, което лиши датската фирма за офис услуги от около 20% от пазарната ѝ стойност. Прогнозното намаляване на богатството на семейство на Lego се основава на регулаторни документи, показващи, че компанията притежава приблизително 15% от ISS, съобщават от Bloomberg. От Kirkbi отказаха коментар.

Милиардерите от Lego останаха лоялни към ISS, въпреки натрупването на къси лихви спрямо компанията, които в момента са около 7,5% от основния ѝ капитал. Това е сред най-високите стойности, що се отнася до датските акции.

Спекулациите на хедж фондовете срещу ISS съвпадат с промяна в стратегията, според която главният изпълнителен директор на ISS Джеф Гравенхорст иска да се насочи към най-големите клиенти и да се отърве от по-малките.

В сряда той каза, че стратегията му все още има смисъл, но призна, че е бил "твърде амбициозен" в подхода си.

В телефонно интервю Гравенхорст, заяви, че "изключително много съжалява" за предупреждението за печалбата. Той обаче се опита да увери инвеститорите, че „2020 г. ще бъде добра.“

Председателят на ISS, Чарлз Алън, заяви, че бордът продължава да вярва, че стратегията на компанията е „правилната“. Но той също призна, че ръководството трябва да „действа по-добре и по-бързо“.

В четвъртък акциите в ISS продължиха да се понижават. Като цяло тази година инвеститорите на ISS наблюдават спад в стойността на своя холдинг с почти една четвърт.

„Сблъскахме се с някои препятствия в краткосрочен план, но  ръководейки се от перспективите, възнамеряваме да се върнем към редовните ни нива на марж от около 5% през 2020 г.“, каза Алън. „В бъдеще фокусът ни върху растежа, маржа и паричните средства ще бъде постигнат през 2020 г. и ще се подобри допълнително в средносрочен план.“

Gravenhorst също призна, че най-скорошното понижение, което е второто от август насам, поставя въпроси за неговия статут на изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още