IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин сбъдна мечтата си за Олимпиада

Руският президент иска нещо повече от обикновена Олимпиада. Той иска неговата да е "готина"

09:15 | 09.02.14 г.
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

След като Москва е избрана за домакин на Летните олимпийски игри през 1980 г., съветският лидер Леонид Брежнев се замисля дали да не се откаже от тази чест, тъй като е притеснен от разходите и политическите рискове. Това обаче не е така с Владимир Путин, който от двадесет години мечтае да върне игрите в Русия.

След като лично контролира безпрецедентната трансформация за 50 млрд. долара на Сочи за Олимпиадата идната седмица, Путин залага повече от тази крупна сума, че ще успее да покаже на света постиженията на Русия под 14-годишното му ръководство и да предотврати терористичните нападения, за които бяха отправени заплахи.

За да спечели, очакванията му за безпроблемни игри ще трябва да бъдат също толкова точни, колкото лошите предчувствия на Брежнев за събитието през 1980 г., което бе помрачено от воден от САЩ бойкот заради съветската инвазия в Афганистан, пише Bloomberg.

"Първо, Олимпиадата бе мечта за Путин, след това стана предизвикателство, после победа, а сега - изпитание", коментира Дмитрий Орешкин, независим политически анализатор в Москва. "Ако нещо лошо се случи или пък руският отбор не се представи добре, той ще бъде обвинен за всичко".

За Путин, който има черен колан по джудо, състезанието между 7-и и 23-ти февруари е кулминацията на една мисия, започнала през далечната 1994 г. Тогава като заместник-кмет на Санкт Петербург той е начело на опитите градът да стане домакин на Летните игри през 2004 г. Също като сега Путин дава да се разбере, че би направил всичко възможно, за да постигне олимпийската си мечта. В опит да даде тласък на кандидатурата през 1996 г. той нарежда да започне изграждането на спортни съоръжения, въпреки че Москва все още не е одобрила окончателното финансиране.

Путин, който в момента е на 61 години, лети до Гватемала през 2007 г., за да даде на Международния олимпийски комитет същото обещание за Сочи - мястото, където той има лятна вила.
Решимостта на Путин не е отслабнала въпреки заплахите за терористични нападения и призивите за бойкот от страна на десни активисти заради анти-гей политиките му.

Брежнев е далеч по-малко убеден, че рисковете си струват.
"Това събитие ще струва колосална сума пари" и може да доведе до "всякакви скандали", пише съветският лидер в писмо до бъдещия си наследник Константин Черненко през 1975 г. "Може би трябва да преосмислим идеята и да откажем да сме домакин на Олимпиадата".

След като миналия месец поредица бомбени нападения в южни градове убиха над 30 души, Путин, който е запален скиор, замина за района, за да увери десетките хиляди спортисти, официални лица и зрители, очаквани за игрите, че ще са в безопасност. През януари той затвори Сочи за посещения и изпрати в града 40 000 полицаи и специални агенти.

За Путин пътят към Сочи започва на хълмовете на Санкт Антон ам Арлберг в австрийските Алпи през 2001 г., когато кара ски с милиардера Владимир Потанин и гледа световния шампионат, твърди самият Потанин.

"Гледахме всичко и си мислехме - защо да нямаме нещо такова в нашата страна", казва той.

Потанин се обръща към консултантите от канадската Ecosign Mountain Resort Planners, които избират Роза Хутор - връх с височина 1534 м, близо до Красная поляна - село на северния склон на Кавказките планини, намиращо се на около 60 км от Сочи.

Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още