IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се събират 2021 книги за 24 май?

Без библиотеки подрастващите трудно биха създали навици за четене, твърди Александър Шпатов

21:32 | 24.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Започва инициативата „2021 книги“ за 24 май 2021 г. Кампанията ще се проведе до 24 юни като целта на организаторите е да съберат 2021 издания за българските библиотеки.

Кампанията бе представена в ефира на Bloomberg TV Bulgaria от писателя и председател на Сдружение за градски читални Александър Шпатов в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова. 

„За два дни събрахме общо 329 книги като целта ни е да даряваме книги на библиотеки в училища. Забелязваме, за съжаление, че в повечето училища все повече се занемаряват библиотеките“, сподели писателят.

По думите му трябва да се действа в посока преобразяване на тези места, така че да привличат учениците. И допълни, че без библиотеки подрастващите трудно биха създали навици за четене.

Според Шпатов новите поколения ще имат възможност да усвоят два типа четене - традиционно и мултитаскинг, като  дигитализацията по-скоро може да се окаже пречка отколкото решение.

Писателят сподели още, че книжното предизвикателство ще бъде отправено и към бизнеса, така че компаниите да насърчат служителите си да участват в инициативи в полза на четенето.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още