IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как сривът на пазарите засегна богатството по света?

За първи път през 2015 г. броят на ултра богатите се е понижил, но тенденцията е да продължи да се увеличава през следващите години, макар и с по-бавни темпове

16:11 | 03.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на най-богатите в света - лицата, които притежават нетни активи на стойност над 30 млн. долара, за първи път е намалял през миналата година заради забавянето на икономическия растеж в глобален мащаб и сътресенията на фондовите и валутните пазари.

Това се посочва в последния доклад на консултантската компания Knight Frank за концентрацията на богатството The Wealth Report 2016.

През миналата година над 3 хил. души са изпаднали от класацията, което представлява намаление от 3%. Най-силни спадове на пазарите, както и на броя на милионерите, са отчетени в Канада, Сингапур и ЮАР, а най-осезаеми ръстове – в Япония, Дания и Унгария. Заради срива на цените на петрола резки спадове са отчетени и в Близкия изток, както и в много държави от Африка.

Същевременно обаче за период от 10 години (2005-2015 г.) темповете на ръст на броя на милионерите и милиардерите по света са се засилили значително. Очаква се броят им да продължи да се увеличава и през следващите 10 години, но със забележимо по-бавни темпове.

През последните 10 години броят на ултра богатите по света е нараснал с над 60 на сто. Този ръст отразява увеличението на цените на активите и възвръщаемостта от инвестициите, особено в годините след глобалната финансова криза. Най-бърз ръст на броя на най-богатите по света е отчетен в развиващите се икономики за този период.

В края на 2015 г. 187 500 души са притежавали нетни активи на стойнот над 30 млн. долара. За сравнение, през 2005 г. броят им е бил 116 800 души, сочат данните на компанията.

Към 2025 г. се очаква лицата с нетно богатство над 30 млн. долара да се увеличат средно с 41% до 263 500 души в световен мащаб, прогнозират експертите.

Очакваните темпове на растеж на броя на милионерите и милиардерите по света варират в регионален план. Ръстът в Азия ще достигне 66% спрямо 27% в Европа. Богатството обаче ще продължава да се концентрира в Северна Америка, т.е. милионерите и милиардерите в този регион от света ще притежават значително повече в сравнение с богатите от другите региони.

Китай все пак се очаква да е лидер по ръст на броя на милиардерите през следващите години, следван от САЩ и Европа.

През последните 10 години най-силно се е увеличил броят на ултра богатите в Азербайджан – почти 5,5 пъти, следван от Индия и Китай с ръст от над 4 пъти. В топ 10 попадат още Ангола, Русия, Австралия, Обединените арабски емирства, Великобритания, САЩ и Португалия.

За следващите 10 години до 2025 г. се очаква лидер да е Виетнам с ръст на броя на най-богатите от над два пъти, следван от Мозамбик, Индия и Китай. Топ 10 се допълва от Русия, Обединените арабски емирства, Австралия, Великобритания, САЩ и Швейцария.

През последните 10 години икономическият растеж е спомогнал да се намали наполовина броят на хората, живеещи в бедност. Същевременно обаче в много държави се разтваря ножицата между бедни и богати. Тенденцията за неравенството в богатството е най-видима в развитите икономики.

Броят на лицата с активи над 10 млн. долара също се е увеличил през последните 10 години - до 13 млн. души към края на 2015 г. спрямо 8,7 млн. души през 2005 г. Общият размер на богатството им се изчислява на над 66 трлн.долара, което е повече от стойността на глобалните акции. През следващите 10 години се очаква милионерите да се увеличат с около 4 млн. души, като най-много се очаква да са те в Азия.

В доклада се посочва още, че Лондон и Ню Йорк са градовете, които оглавяват класацията на най-важните хъбове за ултрабогатите. Това са и градовете с най-голяма концентрация на богатство в света. Следват ги Хонконг, Цюрих, Лос Анджелис, Дубай и Париж.

През миналата година най-важните бизнес хъбове за най-богатите в света са били Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Сингапур, Шанхай, Маями, Париж, Дубай, Пекин и Цюрих. За тази година се очаква Хонконг и Сингапур да разменят поредните си места в класацията, както и Шанхай и Дубай. Дубай и Маями пък се очаква да изпаднат от топ 10, а вместо тях да влязат Сидни и Женева.

Опитът за засилване на данъчната прозрачност променя предпочитаните дестинации за инвестиции. Сред най-добрите бъдещи възможности се нареждат програмите на Карибските държави за инвестиции срещу гражданство, а от държавите от ЕС – аналогичната програма на Малта, както и възможностите за инвестиции в имоти, бизнес, наука и други активи в Португалия. Австралия също стартира подобна програма от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още