IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Уорън Бъфет изгуби 1 млрд. долара

Поевтинелите акции на една компания от портфейла на инвеститора изтриха 1 млрд. долара от стойността му

17:52 | 14.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Как Уорън Бъфет изгуби 1 млрд. долара

Първите три месеца на 2014 г. са вече в историята. Акциите на една компания от портфейла на инвеститора Уорън Бъфет погълнаха 1 млрд. долара от стойността му. Ще останете изненадани, щом разберете коя е тя, пише USA Today.

През първото тримесечие книжата на Coca-Cola с лекота изтриха 6,4% от стойността си. Като имате предвид, че Бъфет притежава 400 млн. акции, оценявани на 16,5 млрд. долара към началото на годината, този срив в цената означава, че позицията на Вerkshire Hathaway е изтъняла с близо 1,1 млрд. долара.

Продажбите на безалкохолната напитка не оправдаха очакванията на анализаторите, когато концернът оповести финансовите си резултати в средата на февруари. Редица въпросителни изникнаха относно бъдещето на компаниите, произвеждащи безалкохолни напитки. Част от тях са провокирани от факта, че голяма част от американците, а и не само, започват да обръщат все повече внимание на своето здраве. Редица поставиха под съмнение и стойността на Coca-Cola.

Много хора обаче забравят, че Coca-Cola иска да разшири дейността си отвъд своите компетенции, свързани с производството на безалкохолни напитки. През 2007 г. концернът придоби Vitaminwater за 4,2 млрд. долара. През февруари пък съобщи, че вече разполага с 10-процентен дял в Green Mountain Coffee, оценяван на 1,25 млрд. долара. Това не е малко, като прибавим брандовете от ранга на Simply and Honest Tea.

Като допълнение на казаното, много малко хора осъзнават, че Coca-Cola иска да върне част от печалбите към своите акционери. Нетната печалба на компанията за 2013 г. възлезе на 8,6 млрд. долара. 8,5 млрд. долара от финансовия резултат концернът върна към акционерите си под формата на дивиденти или на обратни покупки на акции.

Това е една от причините, поради която изгладеното съотношение цена/печалба (изключвайки валутните движения) се покачи с 8%, въпреки че нетната печалба се понижи с 5%.

Самият Бъфет забеляза, че в резултат на обратните изкупувания делът на Berkshire Hathaway в Сoca-Cola е нараснал от 8,9% до 9,1%. Въпреки че това може и да не изглежда толкова важно, той казва: „Ако мислите, че няколко десети от процента не са важни, то помислете върху това – ако във всяка от четирите компании Wells Fargo, American Express, Coca-Cola и IBM, взети заедно, увеличим с една десета от процента нашия дял в техния капитал, това ще повиши дела на Вerkshire в годишните им печалби с 50 млн. долара.“

Както споменахме по-рано, стойността на позицията спадна и сега е под 15 млрд. долара. Но Berkshire Hathaway плати само 1,3 млрд. долара за тези акции, което означава, че Бъфет и компания са все още печелившите, когато говорим за Coca-Cola.

Преди една година Бъфет отбеляза: „Никога не съм продал акции на Coca-Cola и дори не съм си помислял да продавам."

Като имаме предвид това, неговата милиардна загуба ще остане само на хартия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 10 години
Цру ще ти преведе пари ако закъсаш не го мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
nikolay.i.nikolov.5
преди 10 години
Горкият Уорънчо, сигурно плаче в момента :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
toto 2
преди 10 години
Не е продал не е загубил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още