Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Какви мерки вземат големите европейски градове срещу Airbnb?

Целта на тези мерки е да се избегне повишението на наемите и да се намали броят на предлаганите жилища от онлайн платформата

Какви мерки вземат големите европейски градове срещу Airbnb?

Снимка: Архив Ройтерс

Големите европейски градове като Париж, Амстердам, Берлин или Барселона вземат мерки, за да отговорят подобаващо на удивителния успех на Airbnb, който празнува десетата си годишнина през август, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Целта на тези мерки е да се избегне повишението на наемите, да се намали броят на предлаганите жилища от онлайн платформата.

Интернет сайтът Airbed & Breakfast се е появил на 11 август 2008 година, за да "се справи с насищането на пазара с хотели". 

Още по темата

Десет години по-късно Airbnb има капитал от 31 милиарда долара според оценка от пролетта на 2017 година.

Платформата предлага близо 5 милиона жилища в 81 000 града в около 200 страни и с феноменална скорост се е разраснала от стартъп компания в един от гигантите в споделената икономика, също като Uber.

Компанията е уловила "нарaсналото търсене от туристи и професионалисти на по-просторни жилища в сърцето на големите градове, с право на по-свободен избор", се посочва в проучване на Парижката служба по градоустройство, публикувано през юни.

Разрастването на подобна дейност за онлайн настаняване, без съответните правни и данъчни ограничения, води до финансови загуби за хотелските вериги.

Успехът на Airbnb създава безпокойство и у общинските власти, защото отдаването под наем на тези жилища увеличава цените на наемите. Парижката служба по градоустройство приканва големите европейски градове, а също така и Ню Йорк и Токио да регулират функционирането на тази дейност.

Така Париж, първият пазар на Airbnb в света с 60 000 жилища за наемане, изправи компанията и конкурента й Wimdu пред съда. По-строгите санкции срещу собствениците на жилища, които ги отдават под наем нелегално, и налагането на първите глоби за платформите бяха гласувани от френския парламент през юни.

В Испания градовете показват сериозна изобретателност в битката си с онлайн платформите - ограничение за отдаване под наем само на партерни етажи, изискване за отделен вход на жилищата. Палма де Майорка се подготвя за пълна забрана на тази дейност, след като отчете растеж с 40 процента между 2013 и 2017 година в наемането на жилища чрез онлайн платформа.

В Мадрид, където 9000 апартамента са били наети от туристи, от които 2000 без лиценз, радикалното ляво управление на общината си е поставило за цел до 2018 година да извади "на светло" 95 процента от местните оферти.

Жителите на Барселона се оплакват от шума, който предизвикват туристите, празнуващи по улиците, и в този град няма да бъде издаван лиценз за апартаментите в историческия му център.

Амстердам е подписал "единствено по рода си" споразумение с Airbnb през декември 2017 година, което прави невъзможно отдаването под наем на един апартамент за над 60 дни годишно.

Берлин, който отчита сериозен растеж в цените на недвижимите имоти, е приел през през май 2016 година строга политика: позволява се наемането само на една стая от апартамент, под заплахата от глоба за 100 000 евро. Градът обаче е смекчил това си решение от 1 май.

На 15 юни, властите в 6 големи общини - Лисабон, Мадрид, Барселона, Амстердам и Париж, въпреки отсъстващия Берлин, който е част от това обединение, са се събрали за първи път "за да се отчете степента на този феномен и да сравнят обществената си политика", каза пред Франс прес Ян Броса, съветник по жилищната политика на кмета на Париж Ан Идалго.

На 5 юли, утре, в Брюксел ще се срещнат 12 европейски общини, преди да обсъдят въпроса през есента с комисаря за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска.

Платформите за туристическо настаняване са подали жалби пред Европейската комисия, за да оспорят националните законодателства на Франция, Испания, Белгия и Германия. Комисията не възнамерява за момента да отваря процедура за нарушение срещу някоя от страните.

Въпреки трусовете, Airbnb е допринесла за положителното развитие на туристическия сектор, коментират професионалисти

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Eldorado и Caesars създават най-големия оператор на казина в САЩ