IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е животът в пренаселените градове на бъдещето според Ikea

До 2050 г. 70% от населението на света ще иска да живее в градовете

17:45 | 04.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В бъдеще на пренаселени градове кухните, холовете и кътовете за хранене ще бъдат споделяни от няколко семейства, мебелите ще бъдат роботизирани, а гардеробите може да бъдат смалявани, когато не се използват.

Така смята най-големият търговец на мебели в света Ikea, който очерта визията си за това как ще се осигуряват жилище и мебели във все по-урбанизиран и по-пренаселен свят. Компанията представи идеите си в рамките на „Дните на демократичния дизайн“ в малкия шведски град Алмхулт, съобщава Bloomberg.

Ikea, наред с компаниите Ikano Bostad и Space 10, е създала проект, помагащ за разрешаването на предизвикателствата пред градовете, които трябва да се справят с растяща урбанизация, застаряващо население, поскъпващи жилища и липса на природни ресурси.

„В бъдеще ще трябва да споделяме много повече“,  казва в телефонно интервю Евамария Ронегард, ръководител на отдел „Развитие“ в Ikea. Тя допълва, че по различни данни 70% от световното население ще иска да живее в градове до 2050 г.

В бъдеще размерът на домовете може да варира от домакинства с две семейства до големи, наподобяващи хотели, комплекси със стотици спални в зависимост от нуждите и културните предпочитания. Отговорността за сградите и управлението им ще трябва да бъдат вградени в проекта, за да се предотвратят ненужни спорове за неща като чистенето, отбелязва Ронегард.

Жилищните комплекси може да включват общи кухни и кътове за хранене и места за спорт и игри. Спалните, тоалетните и килерите ще продължат да са отделни, тъй като изследвания са установили, че хората не са толкова склонни да споделят тези  площи, допълва тя.

Ikea цели проектът да предизвика нови идеи за дома като модулни хладилници, които може да бъдат приспособени към определени храни, или роботизирани мебели, които да спестяват място в малки стаи.

Заедно с базирания в Бостън стартъп Ori Ikea планира да пусне в продажба роботизиран килер, който може да бъде смаляван, когато не се използва, в Хонконг и Япония през 2020 г. Компанията работи по сходни технологии със стартъпа от Сан Франциско BumblebeeSpace, който използва тавански помещения за съхраняване на мебели, когато не са необходими.

Но животът в по-голяма общност може би не е за всеки.

„В някои култури хората са много отворени да споделят и живеят в големи семейства, докато ние, тук в Швеция, сме свикнали да имаме собствена частна сфера“, казва Ронегард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още