Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Каменица: Бирата ни е произвеждана с вода без уран

Пивоварната в Хасково разполагала и със сертифицирани собствени водоизточници – 4 кладенеца на територията на завода

Каменица: Бирата ни е произвеждана с вода без уран

Инсталацията за обратна осмоза. Снимка: Каменица

Произвеждащият в Хасково пивовар „Каменица“ гарантира липсата на уран над допустимите норми във водата, която се влага в производството на продуктите му. Това се казва в изпратено до медиите в петък становище на компанията.

Компанията разполага с инсталация за допълнително пречистване на водата чрез „обратна осмоза“, с което се постигало около 100% пречистване от уран. Технологията на т.нар. „обратна осмоза“ е една от най-модерните световни технологии за пречистване на вода преди влагането и при варенето на пивната мъст. Обратната осмоза е натурален естествен физически процес, при който различни концентрации съставки в един разтвор се разделят посредством полупропусклива мембрана. 

Още по темата


Производителят е инициирал специални тестове, а резултатите показват, че по радиологичен показател съдържание на естествен уран, пречистената вода отговаря на изискванията на всички наредби. 

Пивоварната в Хасково разполагала и със сертифицирани собствени водоизточници – 4 кладенеца на територията на завода, които се използват за производството на пиво. Пробите от тази седмица на водата в тези 4 собствени водоизточника показвали стойности под допустимите норми за уран.

Пивоварната е свързана към градската водоснабдителна мрежа като се използва приоритетно за битови и хигиенни нужди. В някои пикови моменти на производство към водата от собствените ѝ ресурси се добавя и вода от градската водоснабдителна мрежа. Тези добавени количества могат да достигнат до около 30% в зависимост от конкретния момент, като тази вода се смесва с водата от собствените водоизточници на пивоварната и така смесена преминава през инсталацията за допълнително пречистване чрез „обратна осмоза“. Така обработената вода се влага в производството, поясняват от концерна. 

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (1)

0
 
12
 
1
bgMan до: nobel
преди 6 месеца
Еми да го прекръстат туй дето го произвеждат на енергийна напитка.
Като изпиеш едно и можеш след това 5 часа да си говориш по смартфона и той да си се зарежда от теб.

Още от Новини
Южноафриканските крафт бири - предизвикателство за стария ред