IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкън атакува McDonald's заради отношението към свинете

Милиардерът инвеститор е предложил двама кандидати за борда на компанията. Дружеството твърди, че исканията му са необосновани

12:35 | 21.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

86-годишният американски милиардер Карл Айкън оказва натиск върху поредната компания – този път веригата за бързо хранене McDonald's. Битката на инвеститора започва по обичайния начин - той закупи малък дял от компанията и след това предложи свои кандидати за борда на директорите. Но този път проблемът е различен - Айкън се застъпва за по-добро третиране на прасетата, чието месо влиза в бургерите и другите продукти със свинско месо на McDonald's.

Той настоява компанията да поеме ангажименти да приема месо само от свине майки, които не са държани в жестоки условия в клетки по време на бременността си, предава Ройтерс.

В неделя McDonald's потвърди, че Айкън, който според компанията притежава само 200 акции от веригата ресторанти, е номинирал двама души за членове на борда на директорите по този въпрос - което вероятно ще бъде началото на ожесточена и своеобразна битка.

За разлика от типичната цел на агресивните инвеститори, McDonald's се справя добре, като акциите на компанията поскъпнаха с повече от 18% през последните 12 месеца, което ù осигури пазарна капитализация от 187 млрд. долара. И макар делът на Айкън в компанията да е малък, инвеститорите активисти със социални каузи напоследък имат успех с малки дялове, като например победата на Engine Capital в борда на Exxon Mobil миналата година заради стратегията ѝ за климата.

Двамата кандидати на Айкън за борда на директорите са Лесли Самюълрич и Мейзи Гензлър, пояснява McDonald's. Самюълрич е президент на Green Century Capital Management, инвестиционен фонд с фокус върху устойчивата енергия, става ясно от нейния профил в LinkedIn. Гензлър е главен директор по стратегията и марките в Bon Appétit Management Company, показва профилът ѝ в LinkedIn.

Айкън твърди, че McDonald's не е изпълнила изцяло ангажимента си да промени начина на добив на свинско месо. През 2012 г. веригата се ангажира постепенно да преустанови използването на т.нар. гестационни клетки - малки клетки, в които свинете майки се настаняват, докато са бременни. Защитниците на правата на животните ги считат за нехуманни.

Този месец Айкън заяви пред The Wall Street Journal, че производителите на свинско месо за компанията преместват свинете майки едва след като те навършат четири до шест седмици от 16-седмичната си бременност. Той заяви, че кампанията му е вдъхновена от дъщеря му, която е вегетарианка и защитник на животните.

Служител на пресслужбата на Icahn Enterprises не е коментирал темата пред The New York Times „Заявеният от г-н Айкън фокус при издигането на тази кандидатура е свързан с тесен въпрос относно ангажимента на компанията за производство на свинско месо, който Humane Society U.S. вече представи чрез предложение на акционерите", се казва в изявление на McDonald's в неделя. „Това е въпрос, по който McDonald's е лидер“.

Веригата твърди, че исканията на Айкън са необосновани, като се има предвид настоящото предлагане на свинско месо в Съединените щати. И се позовава на нещо, което според нея е несъответствие с други инвестиции на Айкан - мажоритарната му собственост в предприятие за опаковане на свинско и птиче месо и доставчик на месо - Viskase, чрез неговата холдингова компания Icahn Enterprises.

„Собствеността на Айкън му осигурява уникална възможност да се запознае с предизвикателствата и възможностите в целия отрасъл, свързани с преминаването към отглеждане на животни в клетки за бременни", заявиха от McDonald's.

„Ето защо е забележително, че Айкън не е призовал публично Viskase да приеме ангажименти, подобни на ангажимента на McDonald's от 2012 г.“.

McDonald's се снабдява с едва 1% от цялото производство на свинско месо в САЩ и не притежава свине майки, не произвежда и не опакова свинско месо в страната. До края на тази година McDonald's очаква да добива 85-90% от свинското си месо в САЩ от свине майки, които не са настанени в такива клетки по време на бременността. А до края на 2024 г. компанията очаква цялото свинско месо в САЩ да се добива от свине майки, които по време на бременността са настанени в групови клетки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
инвеститорите активисти със социални каузи .... усещате ли се това какъв нон-сенс е ??? ... ае *** да напада, че има доста лоша кръв за изтичане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още