IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Баския бе продадена на търг за 85 млн. долара

Творбата донесе 48% възвръщаемост на продавача си

08:55 | 19.05.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Широка почти 5 метра картина от 1982 г. на Жан-Мишел Баския бе продадена на търг за 85 млн. долара в сряда вечерта в аукционна къща Phillips в Ню Йорк, носейки 48% възвръщаемост на продавача ѝ – японският милиардер в електронната търговия Юсаку Маезава, съобщава Bloomberg.

Маезава е купил неозаглавената картина (Untitled) на търг на Christie’s в Ню Йорк през 2016 г. за 57,3 млн. долара, което по онова време я направи най-скъпата творба на Баския, продавана някоя на търг. Година по-късно Маезава счупи собствения си рекорд, закупувайки картина с черен череп от Баския за 110,5 млн. долара отново на търг на Sotheby’s в Ню Йорк през 2017 г.

Последвала продажба – този път на картина от 1983 г. на червен череп, озаглавена In This Case, за 93,1 млн. долара през май 2021 г., изтласка неозаглавената картина на трето място в класацията.

С продажбата в сряда вечер във Phillips Untitled, която има неофициална оценка от 70 млн. долара, все още е третата в класацията с творби на Баския, продавани за рекордни суми на търг, но с много по-висока цена от преди. Освен това е известно, че творбите на Баския се продават между частни лица на много по-високи суми. През 2020 г. например се твърди, че основателят на Citadel Кен Грифин е платил над 100 млн. долара за картината Boy and Dog от 1982 г. на Баския.

Картината, за която Phillips каза, че е закупена от клиент от Азия, бе част от търга на съвременно и изкуство от 20 век, за който се очакваше, че ще събере 210 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Мисля че в подлеза при Южния парк има още няколко картини от същият автор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още