IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Диего Ривера надмина рекорда на Фрида Кало

Картината "Съперници" беше продадена за 9,76 млн. долара на търг на Chrisitie's

18:21 | 10.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Картината "Съперници" на Диего Ривера беше продадена за рекордните за латиноамерикански художник 9,76 милиона долара на търг на Christie's в Ню Йорк, съобщи Би Би Си.

Предишният рекорд за латиноамерикански художник принадлежеше на Фрида Кало. Двамата мексикански творци са имали десетилетна бурна връзка.

Творбата на Кало "Две голи жени в гората" е продадена за 8 милиона долара през 2016 г.

Неизвестен инвеститор, наддаващ по телефона, е купил картината на Ривера "Съперници". Платното беше от частната колекция на покойния американски милиардер Дейвид Рокфелер, пише БТА.

Търгът на "Кристис" постигна най-високи приходи за частна колекция от произведения на изкуството на един собственик в историята.

Колоритната картина "Съперници" изобразява двама мъже с конусовидни шапки на традиционен мексикански празник. Тя е била поръчана от Аби Рокфелер - майката на Дейвид Рокфелер, за личната й колекция. През 1941 г. тя подарила картината на сина си и съпругата му Пеги, които я окачили на видно място в дневната си в Сийл харбър, Мейн.

Друга творба на Диего Ривера - "Танц в Теуантепек", държи рекорда за най-скъпа картина на латиноамерикански художник, продадена не само на търг, а изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още