IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Едвард Мунк оглави търг на Sotheby's

Произведението беше продадено за 54,4 млн. долара

11:22 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Картината „Момичета на моста“ на Едвард Мунк достигна цена от 54,5 млн. долара в рамките на търг на Sotheby’s в понеделник, по време на старта на търговете в Ню Йорк, пише Bloomberg.

Платното, нарисувано през 1902 г., се очакваше да бъде продадено за повече от 50 млн. долара. Това беше най-високата оценка за аукциона, който може да донесе повече от 1 млрд. долара за Christie’s, Sotheby’s и Phillips.

Вечерната продажба на импресионистично и модерно изкуство на Sotheby’s събра 157,7 млн. долара, което отговори на очакванията, но сумата е с 49% по-ниска спрямо същия търг година по-рано.

Картината на Мунк беше топ лотът на вечерта и едно от трите гарантирани произведения, които със сигурност имаха купувач.

Рекорд за произведение на определен творец беше постигнат от геометричната абстрактна композиция от 20-те години на Ласло Мохоли-Наги. Неговото произведение „EM 1 Telephonbild“ беше продадено за 6,1 млн. долара, като подобри значително предишния рекорд от 1,6 млн. долара.

Картината наскоро беше представена в рамките на ретроспектива на твореца в Solomon R. Guggenheim Museum в Ню Йорк.

В рамките на търга бяха предложени 42 лота, като осем не успяха да намерят купувач.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още