IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Жан-Мишел Баския може да достигне 28 млн. долара на търг през май

Според източници продавачът е милиардерът Стивън Коен

11:59 | 08.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Милиардерът и хедж фонд мениджър Стивън Коен ще продаде ценна картина на Жан-Мишел Баския на търг в Christie's през май, съобщава Bloomberg, позовавайки се на достоверни източници.

Озаглавена „La Hara”, творбата от 1981 г. изобразява бял полицай. Очаква се тя да бъде в топ лотовете на търга на Christie's за следвоенно и съвременно изкуство, който ще се проведе в Ню Йорк на 17 март. Нарисувано на дървена дъска, произведението се оценява между 22 и 28 млн. долара, казва Christie's.

Предстоящият кръг от търгове за първата половина на годината в Ню Йорк следващия месец ще бъде ключов тест за пазара на изкуство след свиването му през 2016 г. Глобалните продажби от аукциони намаляха с 26% до 22,1 млрд. долара миналата година, сочи скорошен доклад на UBS Group и Art Basel. Но пазарът явно се подобрява: през март Sotheby’s и Christie’s отчетоха възстановяване на лондонските си търгове на импресионистично, модерно, следвоенно и съвременно изкуство.

„Това е една от малкото творби на бели мъже на Баския“, казва Алекс Ротър, председател на отдела за следвоенно и съвременно изкуство в Christie’s. “Тя има и политически аспект“.

Ротър отказва да коментира идентичността на продавача на творбата. Говорителят на Коен Джонатан Гастхалтер също отказва коментар.

Аукционната къща гарантира на продавача неназована минимална цена без значение на резултата. Творбата достигна цена от 341 хил. долара през 1989 г. на търг в Sotheby’s, сочи Artnet, като по-късно е продадена лично на Коен.

60-годишният Коен, чието нетно богатство се оценява на 12,1 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index, плати 141,3 млн. долара за скулптура от Алберто Джакомети през май 2015 г. Шест месеца по-късно той продаде своя портрет „Мао“ на Анди Уорхол за 47,5 млн. долара в Sotheby's, както и картина на Лусио Фонтана за 29,2 млн. долара в Christie's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още