IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картини на Моне и Пикасо в търг за 360 млн. долара

Продажбите на произведения на изкуството в световен мащаб са нараснали с 8% миналата година до 47,4 млрд. евро

17:36 | 04.04.14 г. 1
<p>
	Картините на Пикасо винаги са привличали интереса на ценителите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Картините на Пикасо винаги са привличали интереса на ценителите. Снимка: архив Ройтерс

Картини на художниците Клод Моне и Пабло Пикасо ще бъдат предложени на търг от Christie’s в Ню Йорк следващия месец.

Търгът, планиран за 6 май, включва 54 картини на импресионисти и модернисти и се очаква да привлече между 245 млн. и 360 млн. долара. Това е най-високата предварителна оценка за подобни произведения от май 2010 г. насам, според Christie’s.

Акценти от търга бяха представени в Хонконг тази седмица. Сред тях са 13 картини на Пикасо от различни периоди, както и портрети на любовниците му Мари Терез Уолтър, Дора Маар и Жаклин Рок. 

„Става въпрос за нисък обем и висока стойност на продажбите“, коментира Брук Лемпли от Christie’s New York пред Bloomberg. “Имаме забележителна селекция от произведения на най-търсените художници.”

Продажбите на произведения на изкуството в световен мащаб са нараснали с 8% миналата година до 47,4 млрд. евро, сочат данни от доклад на Европейската фондация за изящно изкуство. Търсенето се подхранва от ниските лихвени нива и нарастващото значение на изкуството като инвестиция. Някога доминираща категория, днес произведенията на импресионисти и модернисти отстъпиха пред следвоенното и съвременното изкуство, защото е трудно да се открият нови значителни творби.

През ноември миналата година Уан Дзиенлин, тогава най-богатият китаец, плати 28,2 млн. долара за картина на Пикасо на двете му деца Клод и Палома. Именно за да привлече китайски купувачи, Christie’s представя тази седмица в Хонконг основни лотове от търга, сред които произведения на Моне, Пикасо, Пиер-Огюст Реноар и Салвадор Дали.

Известната картина на Моне от 1907 г. „Водни лилии“ е оценена на между 25 млн. и 35 млн. долара. Портретът на Дора Маар в лилава рокля, нарисуван от Пикасо през 1942 г., е със същия предварителен ценови диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Тия четиримата на снимката гледат и се чудят, какво гледат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още