IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казината в Макао записаха най-лошия си месец от началото на 2021 г.

Октомври се оказа тежък за индустрията заради новите огнища на Covid-19 и очакваните ограничения от властите

11:41 | 01.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Казината в Макао записаха най-лошия си месец тази година, след като най-големият хазартен център в света отчете 40% спад на приходите от залози за октомври. Това се случи, след като ограничаването на пътуванията заради пандемията и несигурностите, свързани с по-големия правителствен контрол, натежаха над индустрията, пише Bloomberg.

Брутните приходи от залози са спаднали до 4,37 млрд. патака (545 млн. долара) – най-ниското месечно ниво за тази година, твърдят от Бюрото за инспекция и координация на игрите. Сумата все пак се оказа по-голяма от средната прогноза на анализаторите за 42% спад на годишна база.

Спрямо предходния месец спадът е с 26 на сто, а спрямо същото тримесечие на 2019 г., преди пандемията – с 83%.

Възстановяването е затруднено от по-строгите рестрикции върху пътуванията, наложени от Китай – най-големият източник на туристи за града – след като се появиха нови огнища на Covid-19 в Макао. Изискванията за налагане на карантина на хората, които влизат в Макао от континентналната част на Китай, не бяха вдигнати до 19 октомври и обхванаха празничния период на Златната седмица, който започна на 1 октомври и обичайно е пиков туристически сезон.

Посетителите на Макао по време на Златната седмица са достигнали едва 8159, което е с 95% по-малко спрямо година по-рано, сочат данни на правителството. Въпреки че туристите започнаха да се завръщат към пътуването след разхлабването на ограниченията, завръщането на Covid в континенталната част на Китай по-късно през месеца накара анклава да изисква карантина за посетителите, идващи от 20 региона и 9 провинции. Всичко това добави още несигурност, що се отнася до перспективите пред туризма.

Най-големите въпроси, които стоят пред Макао, все още се въртят около предложението, което правителството даде през септември – за преразглеждане на закона за игрите, което предизвика опасения, че казината ще бъдат по-строго контролирани от властите. 45-дневният период на консултации, в рамките на който индустрията и обществеността можеха да представят предложения, завърши в петък. Правителството ще завърши плана си, след като вземе предвид тези предложения, макар че не е дало конкретен срок за това.

Индексът на Bloomberg Intelligence, включващ шест казино оператора в Макао, нарасна с 10% през октомври, спрямо 3% ръст за бенчмарка Hang Seng Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още