IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казината в Макао затварят врати заради коронавируса

Този ход ще се отрази негативно на хазартната индустрия в Китай, смятат анализатори

17:47 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник:&nbsp;Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Източник: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Казината в Макао, китайската територия, която е най-големият хазартен център в света, ще преустановят дейността си за 15 дни, докато Китай се опитва да овладее разпространението на смъртоносния коронавирус, съобщава Bloomberg.

Решението за спиране на работата на казината от 5 февруари е поредният удар за Меката на хазарта, която се бори да се възстанови от най-лошия годишен спад на приходите си от 2015 г. насам. Това би било най-продължителното спиране на работата и едва вторият такъв случай, след като през 2018 г. тайфун наложи 33-часово прекратяване на дейността на казината. Досега Макао е потвърдил поне 10 случая на коронавируса.

Двуседмичното затваряне може да доведе до намаляване на брутните приходи от  хазартни игри през първото тримесечие с 50% спрямо година по-рано, прогнозира Санфорд Бернщайн. Ако се наложи казината да останат затворени до края на тримесечието, приходите от игри ще отбележат годишен спад от над 70%. Макао ще обсъди мерките за спиране на дейността с хазартния сектор във вторник следобед, каза главният изпълнителен директор на Макао Хо Иат Сенг. Той добави, че градът може да си позволи икономическите разходи.Този ход ще бъде сериозна пречка за хазартната индустрия, която отчете четвъртия пореден спад на приходите си след мрачна година, утежнена от търговската война, хонконгските протести и забавянето на китайската икономика.

До този момент коронавирусът е убил над 425 души и е заразил над 20 000 в Китай, принуждавайки компаниите да затворят офиси или да посъветват местните служители да работи от вкъщи. Затварянето на казината идва, след като почти целият регион беше затворен за пътувания, заради епидемията, което ограничи достъпа до игралния център от най-големите му клиенти. Хонконг въведе ограничения за влизането на хора от континенталната част на Китай, докато Пекин спря да издава визи за индивидуално пътуване до Хонконг и Макао. Това възпрепятства пристигането на туристите и богатите комарджии в континенталната част на Макао, която носи 80% от годишните му приходи от хазарт.

Индексът на Bloomberg Intelligence за казината в Макао отчете спад с 3,7% във вторник. Цените на акциите на всички наблюдавани компании намаляха, като най-зле се представиха MGM China Holdings Ltd. и Galaxy Entertainment Group Ltd. Никой от шестте оператори на казина не е отговорил на молбата на Bloomberg за коментар за хода на правителството. Всички те са обещали да не пускат служителите си в неплатен отпуск, се казва в изявление на правителството на Макао.

„Поради съществуващите ограничения за пътуване, опасенията от разпространение на вируса и повече визи, издадени по индивидуалната схема за посещения, очакваме брутните приходи от игри да останат слаби в близко бъдеще“, коментират анализатори от Credit Suisse.

Предстоящото затваряне на казината се случва скоро след Китайската Нова година, по време на която се забеляза рязко намаляване на броя на посетителите. Празничният период, когато милиони китайци пътуват и пазаруват, обикновено дава голям тласък на приходите на казината благодарение на притока на туристи в Макао. Посетителите, пристигащи от континентален Китай, са спаднали с 83,3% по време на новогодишната ваканция, сочат данни на правителствената туристическа служба на Макао.

Преустановяването на дейността на казината може да се удължи след тези две седмици и да повлияе още повече на операторите на казина, смята Андрю Чунг от Daiwa Capital Markets Hong Kong. „Въпросът е от какви условия се нуждае правителството на Макао, за да отмени спирането на дейността“, каза Чунг. „Вярваме, че пазарът не е оценил риска и несигурността от по-нататъшно спиране“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още