IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kellogg's не успя да блокира нови британски правила срещу затлъстяването

Със законодателството правителството се надява да намали затлъстяването при децата

17:05 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производителят на зърнени закуски Kellogg’s изгуби делото, с което искаше да блокира нови ограничения във Великобритания върху рекламата на нездравословни храни, след като лондонски съдия отхвърли иска, наричайки действията за борба със затлъстяването „убедителни“, съобщава BBC.

Производителят на Frosties и Special K се противопостави на новите разпоредби, които ще влязат в сила в Англия през октомври и които ограничават рекламирането на храни и напитки, които имат високо съдържание на мазнини, сол и захар.

Американската компания твърдеше, че съдържанието на захар в зърнените ѝ закуски трябва да бъде измерено след добавянето на мляко. Kellogg’s заяви, че така планираното сегашно законодателство ще измерва хранителната стойност на зърнените закуски по сухо тегло, а не по начина, по който се консумират. Според компанията трябва да бъде измервана пълната хранителна стойност на порцията, включително млякото.

Съдия Томас Линдън обаче отхвърли твърденията на Kellogg’s и заяви, че аргументите на държавата по отношение на общественото здраве са „убедителни“, посочва се в решението, публикувано в понеделник.

Със законодателството правителството се надява да намали затлъстяването при децата. То ще ограничава къде да бъдат излагани определени видове храни в магазините и къде да се рекламират онлайн. Промоциите за покупките на няколко храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар – например купи едно, получи второто безплатно – също ще бъдат забранени.

„Ограничавайки поставянето на артикули в супермаркетите, хората са изправени пред по-малък избор и потенциално по-високи цени“, каза Крис Силкок, управляващ директор за Великобритания в Kellogg’s, в изявление. „На фона на криза с разходите за живот силно призоваваме правителството да преосмисли тези регулации и да постави потребителя на първо място“.

В резултат на кризата с разходите за живот някои части от законодателството – например забраната за промоции за купуване на няколко продукта – се отлагат с една година. Забраната за поставянето на видимо място на нездравословни храни в магазините обаче ще бъде въведено по-късно тази година.

Говорител на британското министерство на здравеопазването и социалните грижи не е отговорил веднага на искането за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още