IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кевин Спейси трябва да плати 31 млн. долара на сериала "Къща от карти"

Студиото зад хитовия сериал твърди, че е изгубило милиони долари след обвиненията срещу актьора в сексуален тормоз

17:53 | 23.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Арбитър нареди на Кевин Спейси да плати близо 31 млн. долара на студиото, което създаде хитовия сериал на Netflix „Къща от карти“, за нарушаване на договора след обвиненията в сексуален тормоз срещу американския актьор, предава ВВС.

Тайното решение е било взето миналата година, но стана публично в понеделник, след като адвокати на студиото MRC заведоха съдебен иск, за да потвърдят сумата на обезщетението.

Срещу актьора бяха отправени няколко обвинения в сексуален тормоз от 2017 г. насам. Той отрича да е извършвал нередности.

62-годишният Спейси изгуби главната си роля в „Къща от карти“ и не попада често в светлините на прожекторите, след  като беше обвинен, че е създал „отровна“ работна среда на снимачната площадка заради обидни коментари и опипване на млади асистенти без тяхно съгласие.

Той беше един от първите големи холивудски актьори, които бяха обвинени публично в неправомерно поведение след скандала с Харви Уайнстийн и набирането на инерция на движението #MeToo.

MRC и Netflix уволниха Спейси от „Къща от карти“ и пренаписаха сценария на сериала без негово участие. В резултат на това студиото твърди, че е изгубило милиони долари, тъй като вече е започнало да работи по следващия сезон, става ясно от арбитражните документи, цитирани от американски медии.

MRC заведе дело през януари 2019 г. с искане за възстановяване на разходите. То посочи, че поведението на Спейси нарушавало политиката срещу сексуален тормоз на студиото.

Адвокати и на двете страни са разпитали над 20 души по време на 8-дневни изслушвания по казуса пред арбитражен съд през февруари 2020 г., съобщава списание Variety. То допълва, че решението от 46 страници, което е взето пет месеца по-късно, остава конфиденциално.

Но искът, заведен от MRC пред Върховния съд на Лос Анджелис в понеделник, потвърждава, че е взето решение в полза на студиото. Спейси и неговите продуцентски компании M Profitt Productions и Trigger Street Productions трябва да платят за нанесените щети, хонорарите на адвокатите и съдебните разноски.

Актьорът е обжалвал решението, но този месец то е било потвърдено. Адвокатът на Спейси е отказал коментар пред американски медии.

Публичните твърдения за неправомерно сексуално поведение срещу Спейси започнаха през октомври 2017 г., когато актьорът Антъни Рап заяви, че Спейси е упражнявал сексуален тормоз върху него, когато той бил на 14 години.

Спейси публикува съобщение, в което заяви, че не си спомня срещата, но дължи на Рап „най-искрени извинения за дълбоко неуместното си поведение в нетрезво състояние“.

Последва серия от други обвинения, включително, че е опипвал юноша в бар в Масачузетс през 2016 г., но гражданското дело по казуса в крайна сметка беше прекратено. Спейси беше обвинен и че е оказвал сексуален тормоз върху масажист в Малибу, Калифорния. Масажистът почина през 2019 г., преди казусът да стигне до съда.

Спейси изгуби няколко роли в резултат на обвиненията, но се върна към актьорството тази година с малка роля в нискобюджетен, независим италиански филм, режисиран от Франко Неро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още