IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Килограмите и други основни мерни единици вече имат нови дефиниции

Досегашният еталон ще бъде заменен от дефиниция, основаваща се на научна формула от квантовата физика

21:36 | 16.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Генералната конференция по мерките и теглилките променя Международната система единици с нови дефиниции на килограма и други основни единици, предоха световните агенции, цитирани от БТА.

Участниците в срещата във френския град Версай одобриха широкообхватни промени на единици, засягащи основни човешки дейности, включително световната търговия и научните иновации.

Най-голям интерес предизвиква ревизията на мярката за маса килограм. Досега - от 1889 г., за еталон служеше цилиндър от платина и иридий, съхраняван в сейф в покрайнините на Париж. Сега този еталон ще бъде заменен от дефиниция, основаваща се на научна формула от квантовата физика.

Промените влизат в сила от 20-и май догодина. Килограмът вече ще бъде определян на базата на изчисление по Константата на Планк, която изразява отношението между енергията и честотата на субатомни частици като фотоните.

Новата дефиниция осъвременява единицата килограм, подобно на метъра, чийто еталон също до 1960 г. беше метален, но вече се основава на скоростта на светлината. За разлика от металния еталон, по Константата на Планк не може да се натрупва прах, тя не се променя с времето, нито има риск да бъде изпусната на земята. Новата система ще е по-добра за измерване на особено малките и особено големите маси. 

Участващите в срещата повече от 50 държави одобриха единодушно и актуализирането на три други ключови единици - на келвина за температура, ампера за електрически ток и на мола за количество вещество.

Останалите единици в Международната система СИ - кандела - за сила на светлината, и секунда - за време, вече се основават на константи. 

Новите дефиниции няма да доведат до осезаеми промени за повечето хора. Измерването в магазините ще остане същото. Учените обаче ги приветстват като малка революция в областта на мерките и теглилките. 

Новите стандарти ще са по-стабилни и ще дават възможност за по-точни измервания в различни области - от фармацевтиката до изследванията на климата, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още