IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е напът да измести САЩ като най-голям кинопазар в света

През първото тримесечие приходите от продажби на билети в азиатската страна са по-високи от тези в САЩ

16:07 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приходите от билети за кино в Китай са напът да задминат тези в САЩ през 2018 г., с което китайският пазар ще се превърне в най-големия в света благодарение на смекчаването на цензурата и увеличаването на предлагането на филми, съобщава испанското издание Expansion.

Приходите от билети в Китай през първото тримесечие вече превишиха тези в САЩ, където е отчетен спад за тримесечието за първи път от четири години. В Китай приходите от продажби на билети през първите три месеца на годината достигнаха 3,1 млрд. долара, почти с 40% повече спрямо предходната година, като надвишиха очакванията на анализаторите.

„Предвид данните за първото тримесечие има възможност приходите от китайския боксофис да достигнат този в САЩ през 2018 г.“, отбелязва китайската консултантска компания EntGroup. Тя обаче допълва, че поддържането на високия ръст в Китай през 2018 г. може да се окаже трудно.

Миналата година изглеждаше, че Китай е напът да регистрира първи спад на приходите от продажби на билети на годишна основа от десетилетия. Той обаче беше спасен от успешни холивудски филми като „Бързи и яростни“ и местни продукции като „Войната на вълците“ 2, продуцирана от Beijing Culture Media.

Традиционната китайска квота от чуждестранни филми беше увеличена дискретно през 2016 и 2017 г., за да се предотврати спада на приходите от билети. Обичайно страната разрешава излъчването на 34 чуждестранни филма, но миналата година броят им полуофициално беше увеличен на 37.

Високите приходи през 2018 г. се дължат на ленти като Operation Red Sea, продуцирана от Bona Film Group, която донесе приходи от 579 млн. долара тази година и това я превърна в най-доходоносния филм в Китай. Той разказва историята на командоси от китайските военноморски сили, които се борят с терористи и отразява смекчаването на цензурата, като военните конфликти са ситуирани в настоящето.

Успехът на Operation Red Sea показва, че светът на китайското кино започва да се отваря за жанрове, които до този момент бяха забранени. „Преди увеличаването на броя на киносалоните благоприятстваше ръста на приходите от продажба на билети, но сега това се дължи на нарастването на предлагането, на жанровете и на качеството“, казва Нанси Ву, която отговаря за продукцията в продуцентската компания Base Media.

Наред със съвременните военни конфликти китайските режисьори се впускат и в други области, които преди бяха забранени, като научната фантастика и филмите на ужасите. През август ще се състои премиерата на филма The Meg с бюджет от 150 млн. долара и с участието на Джейсън Стейтъм, Ли Бинбин и изчезнал воден динозавър. Лентата е продуцирана от Warner Bros, хонконгската компания Flagship Entertainment и консорциум начело с компанията Shanghái China Media Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още