IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изпревари САЩ в надпреварата за патенти

Прз изминалата година от Китай са били подадени 58 990 заявления за патент, а от САЩ - 57 840

21:22 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Китай е бил най-големият източник на заявления за международни патенти в света през миналата година, изтласквайки САЩ от първото място, което страната заема след създаването на глобалната система преди повече от 40 години, съобщиха от патентна агенция на ООН във вторник, цитирани от Ройтерс.

От Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) посочват, че през миналата година от Китай са били подадени 58 990 заявления. В същото време от САЩ са били подадени 57 840 заявления. Досега Съединените щати са подавали най-много заявления в световен мащаб през всяка година след създаването на системата на Договора за патентно коопериране през 1978 г.

Повече от половината заявки за патент, или 52,4%, през миналата година са дошли от Азия, а Япония е на трето място, следвана от Германия и Южна Корея. Притежаването на патенти се разглежда като важен знак за икономическата сила и промишленото ноу-хау на дадена страна.

Ръководителят на СОИС Франсис Гъри каза на пресконференция, че успехът на Китай е „сведен до много внимателно обмислена стратегия от страна на китайското ръководство за насърчаване на иновациите и превръщането на страната в държава, чиято икономика оперира на по-високо ниво на добавена стойност“.

Според данните на СОИС, китайската компания Huawei Technologies, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е корпорацията с най-много подадени молби за патенти за трета поредна година.

На въпрос доколко ръстът на китайските заявления се дължи на държавните субсидии, Гъри коментира: „Там се забелязва модел, който използва държавните субсидии в по-голяма степен може би, отколкото западните икономики обикновено използват държавни субсидии. Така че да, той със сигурност играе роля“.

„Но мисля, че е много интересно да се сравнят със Съединените американски щати като един пример за високоефективната икономика, която отдавна е водеща в иновациите, с напълно различен модел от този, който действа в Китай“, добавя той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още