IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обеща последици за бойкота на Олимпийските игри

Няколко държави не желаят да изпратят правителствени представители на зимните игри в Пекин

10:20 | 10.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/ROMAN PILIPEY</p>

Снимка:  EPA/ROMAN PILIPEY

Китайското ръководство заплаши с последствия страните, които обявиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. САЩ, Австралия, Великобритания и Канада „неминуемо ще платят цената за своето неправомерно поведение", заяви Уан Уенбин, говорител на външното министерство в Пекин. Той обаче не посочи конкретни стъпки за отмъщението, предава DPA.

Зимните олимпийски игри са „престижен проект“ на китайското правителство. Те ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари следващата година. Планираният бойкот, обявен първо от САЩ, предвижда на игрите да не пътуват представители на правителството. От друга страна, на спортистите ще бъде разрешено да участват.

Като причина за бойкота страните посочват състоянието на правата на човека в Китай. Народната република е критикувана за отношението си към уйгурите и тибетците, както и за потискането на демократичното движение в Хонконг и заплахите срещу Тайван.

Първоначално китайското ръководство сигнализира, че няма нищо против бойкота на западните държави. В сряда говорителят на Министерството на външните работи Уенбин заяви, че никой не се интересува дали австралийски дипломати ще пътуват до Пекин за игрите. Неотдавна обаче той осъди „използването на олимпийската платформа за политически манипулации“ от страна на четирите държави. Спортът няма нищо общо с политиката, каза Уенбин и нарече бойкота на Великобритания и Канада „фарс“. Китай не е отправял покани нито към двете страни, нито към САЩ. Игрите биха били успешни и без представителите на тези страни, казва той. 

Китай не се опасява, че други държави ще последват примера им, добави Уенбин. Много държавни глави, правителствени ръководители и членове на кралски семейства са се регистрирали като посетители на зимните игри и „ние ги приветстваме".

Междувременно други държави обсъждат как да процедират по отношение на бойкота. Новият германски канцлер Олаф Шолц изрази сдържаност по въпроса. Той заяви, че ще се консултира и ще взема решения в международен контекст. Франция, от друга страна, не желае да се присъедини към бойкота. Спортът е самостоятелен свят и трябва да бъде защитен от политически влияния, заяви министърът на образованието и спорта Жан-Мишел Бланке. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Франция я прецакаха Австралия, САЩ и Англия и не ще да "играе" с тях :)). Това е правилният знак в случая за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Колко е лесно да спреш кранчето на Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още