IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново отвори врати за френския камамбер

Китайските митници започнаха преди два месеца напълно неочаквано да блокират вноса на меки сирена

11:25 | 23.10.17 г.
<p>
	Фермер от Франция проверява сирене, складирано за отлежаване. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фермер от Франция проверява сирене, складирано за отлежаване. Снимка: Архив Ройтерс

Китайските санитарни власти отмениха забраната върху вноса на някои меки сирена, сред които са и известните френски сирена камамбер и бри, съобщи Франс прес.

"Това е истинско облекчение, но стъпката бе очаквана, защото китайската администрация веднага прояви воля да не бави решението", коментира Венсан Марион, съосновател на компанията Cheese Republic, която се определя като главния бутиков онлайн търговец на сирена в Китай.

"Забраната бе само за кратко време, така че това не разстрои бизнеса ни. Сега можем да продължим", казва Аксел Моро, управител на френския ресторант "Парадокс" в Пекин.

Китайските митници започнаха преди два месеца напълно неочаквано да блокират вноса на меки сирена и на сирена със зелени петна като камамбер, бри и рокфор, както и италианската горгонзола, предаде БТА.

Тези продукти съдържат бактерийни култури, които по традиция се използват в производството на сирена в Европа. Само че според китайското законодателство няма пълна яснота доколко законни са този тип бактерии.

След срещи през миналата седмица между представители на ЕС и на китайските санитарни власти стана възможно да се намери изход от ситуацията, посочва Уилям Фингълтън, говорител на делегацията на ЕС в Пекин.

"Отсега нататък има черно на бяло, че тази категория сирена се внася законно. Така че новината е много добра за френската и европейската млекопреработвателна промишленост", подчертава Венсан Марион.

Потреблението на млечни продукти силно се увеличи в Китай през последните десетилетия, но сиренето продължава да се консумира основно от чуждестранната клиентела, отбелязва АФП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още