IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай препъва Richemont

Производителят на бижутата Cartier отчита ръст на приходите, но не оправда очакванията на анализаторите

17:19 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огърлица на Cartier. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Огърлица на Cartier. Снимка: архив Ройтерс

Cie. Financiere Richemont SA, производителят на бижутата Cartier, отчете стабилен ръст на приходите за последните три месеца на 2013 г., но не оправда очакванията, съобщава Bloomberg.

Въпреки растежа компанията продължава да се бори със слабото търсене на луксозни стоки в Азиатско-тихоокеанския регион.

В посочения период продажбите са нараснали с 9 на сто, без да се вземат предвид валутните промени. Данните показват забавяне на растежа в сравнение с октомври, когато ръстът беше с 12%. Цената на акциите се понижи с 3,9% в Цюрих, а това е най-големият ѝ еднодневен спад, отчетен за последните шест месеца.

Резултатите са удар по оптимистичните очаквания, че продажбите в Китай ще започнат да се възстановавят, само година след като страната взе мерки за овладяване на необичайните разходи и използването на луксозни стоки за подкупи.

Бизнесът с часовници на Financiere Richemont нараства с по-бавни темпове, отколкото през първите шест месеца на годината поради спада в поръчките, обясни Джонатан Рупърт, южноафриканският милиардер, който контролира компанията. Според него в момента световната икономика се намира в „много, много несигурна позиция“.

Като цяло продажбите са нараснали до 2,94 млрд. евро. Това е значително по-малко от прогнозирана сума от анализаторите, която беше 3,05 млрд. евро.

През миналата седмица Swatch Group, производител на часовниците Omega, отчете увеличение на печалбите от продажбите в континенталната част на Китай. Това засили оптимизма, че търсенето в страната се възстановява.

Продажбите в Азиатско-тихоокеанския регион се повишиха с 6%, твърдят от Richemont. Китай обаче е единственият голям пазар в този регион, в който има спад на приходите. Доларът и йената отслабнаха спрямо еврото, а тези валутни движения оказаха сериозен натиск върху печалбите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още