IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай стана вторият филмов пазар в света

Страната измести Япония, след като през 2012 г. приходите от китайските кина нараснаха с 36% до 2,7 млрд. долара

09:33 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зрители гледат 3D филм в кино в град Тайюен, провинция Шанси. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Зрители гледат 3D филм в кино в град Тайюен, провинция Шанси. Снимка: Архив Ройтерс

Китай се превърна във втория най-голям филмов пазар в света, измествайки Япония и подчертавайки важността си като ключово поле за дейност за филмовите производители от Холивуд, съобщи ВВС.

През 2012 г. приходите от китайските кина са нараснали с 36% до 2,7 млрд. долара, обявиха от Motion Picture Association of America.

Ръстът дойде вследствие от облекчаването на някои ограничения за броя на чуждестранните филми, които могат да бъдат прожектирани в Китай. През миналата година бяха разрешени за излъчване 14 Imax или 3D филми повече, надхвърляйки и квотата от 20 чуждестранни филма годишно.

Страната увеличи и размера на приходите, които чуждестранните филми могат да наберат от разпространението си там до 25% от общите продажби на билети, които дотогава бяха ограничени до 13%.

Хора от бранша твърдят, че приходите от билети в китайските кина могат да нараснат още повече, ако Пекин продължи с облекчаването на ограниченията.

„В Китай се изграждат средно по 10 екрана дневно“, заяви Крис Дод, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Motion Picture Association of America. „Налице е вълчи апетит за продукция. Нашите филми постоянно се представят добре там“, добави той.

Американската филмова индустрия отдавна се оплаква, че ограниченията в Китай подхранва търсенето на пиратски копия, които са широко разпространени в страната.

Постъпленията от всички филми, излъчени по света през 2012 г., са нараснали с 6%, достигайки 34,7 млрд. долара, се посочва също в съобщението на Motion Picture Association of America. Във всички световни региони с изключение на Европа е регистриран ръст на приходите от филми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още