IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците държат първенството по апетит за златни бижута

Продажбите на кюлчета и монети бележат спад

16:01 | 22.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки песимистичните очаквания към пазара на златото тази година интересът на китайците към златните изделия и луксозните стоки отново бележи рекордни ръстове през 2017 г.

Без значение, че търсенето на златни бижута е със 7,2 тона по-малко от 2016 г., когато според последни данни е възлизало на 466,1 тона, Китай си остава страната, в която интересът към благородния метал е най-голям в световен план, съобщават екпертите от Tavex.

Според първоначални прогнози спадът в търсенето на златни изделия се очакваше да бъде с 2% по-голям, заради тазгодишното свръхпредлагане от 230 тона на световния пазар, което е най-мащабното от края на 2005 г. до момента.

Статистиката показва, че по традиция китайците продължават да проявяват най-голям интерес към инвестициите в бижута, докато продажбите на кюлчета и монети бележат спад, съответно с 11% и 65% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Макар и връзката между повишения интерес към благордния метал и производствения ръст на страната да не е директна, за първи път от седем години насам икономиката на Китай също ще отбележи прогрес, според прогнози на Китайската централна банка. Очакваният икономически скок дори ще бъде надминат – по първоначални прогнози той беше 6,2%, а според последни данни е нараснал с 0,6%. 

Дали обаче предвижданият ръст в Китай ще е краткосрочен, или пък ще бележи преориентирането на страната към производство на високотехнологични продукти, предстои да видим. Факт обаче е, че ръстът на китайската икономика ще позволи на платежоспособната средна класа в страната да се глези редовно с любимите си златни накити и изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
fras
преди 6 години
Този, по потника, тутакси ще купи кило злато. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още