IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании запълват празнината при спонсорите на Световната купа в Русия

Приходите от спонсори на FIFA са намалели от 1,629 млрд. долара през 2014 г. до 1,450 млрд. долара през 2018 г.

22:43 | 12.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стойността на спонсорството на Световното първенство по футбол е намаляла сериозно между турнира през 2014 г. в Бразилия и тазгодишния в Русия, показва изследване на Nielsen Sports, цитирано от ВВС.

Приходите от спонсори на FIFA са намалели от 1,629 млрд. долара до 1,450 млрд. долара между събитията в Бразилия и Русия. Компанията за маркетингови изследвания Nielsen съобщава, че набирането на спонсори между 2015 и 2018 г. е било по-трудно, отколкото при предишните две световни първенства.

„Но нови спонсори, включително редица компании от Китай, помогнаха на FIFA да преодолее бурята“, отбелязва компанията.

Кисело мляко за феновете

Китайските спонсори се възползваха от празнината, след като редица дългогодишни поддръжници на FIFA като Johnson & Johnson, Castrol и Continental прекратиха сътрудничеството си след корупционния скандал в световната футболна централа през май 2015 г.

Най-голямата компания за бизнес имоти в Китай Wanda Group е един от седемте официални партньори на FIFA заедно с Coca Cola, Adidas, Газпром, Qatar Airways, Visa и Hyundai/Kia.

Една от компаниите, които Wanda притежава, е InFront Media - фирма за спортен маркетинг, която държи медийните права за Световното първенство през 2018 и 2022 г. за 26 азиатски територии.

В същото време три от петте официални спонсори на турнира през 2018 г., а именно производителят на телевизори и хладилници Hisense, разработчикът на смартфони Vivo и компанията за млечни продукти Mengniu са китайски.

Последната има ексклузивни права да продава кисело мляко и сладолед на стадионите, на които ще се играят срещите от Световното първенство в Русия.

Тласък за Катар 2022 г.?

При всеки четиригодишен финансов цикъл Световната купа носи по-голямата част от приходите от спонсори за FIFA. През 2010 г. например приходите от спонсори от други събития са достигнали едва 25 млн. долара, а през 2014 г. - само 49 млн. долара, сочат данни на Nielsen.

Стойността на спонсорството на Световното първенство по футбол варираше в последно време, но като цяло регистрира силен ръст през последните две десетилетия, като приходите на FIFA между 2015 и 2018 г. са над два пъти по-високи от тези в периода между 1999 и 2002 г.

„FIFA се надява да се върне към растеж в цикъла до Световната купа в Катар през 2022 г.“, казва управляващият директор на Nielsen Sports Глен Лавет. „Тя вероятно може да очаква подкрепа от близкоизточни марки, които ще опитат да извлекат полза от първата Световна купа в региона. Организацията ще се надява също на положителна реакция от спонсори на FIFA 2 – реформи за модернизиране, въведени от президента Джани Инфантино през 2016 г.“, допълва Лавет.

Това включва инвестиции в развитието на футбола и увеличаване на участието в очакване на въвеждането на нови стандарти за прозрачност и управление и целящи да удвоят броя на жените, играещи футбол, в света до 60 млн. до 2026 г.

Китайски растеж

Повечето спонсори на Световното първенство са от Европа, Северна Америка и Азия. Африкански компании сключиха договори в цикъла за Световната купа в Южна Африка през 2010 г., а южноамерикански компании направиха същото около Световното първенство в Бразилия през 2014 г.

„Азиатските спонсори са все по-видими и всъщност са най-значимите за Световната купа през 2018 г. с 39% от сделките“, казва Лавет. Китайските спонсори, които се появяват за първи път, са основният фактор за азиатския растеж.

Футболът процъфтява в Китай благодарение на силния стимул от правителството, което иска да спечели домакинство на Световна купа възможно най-скоро.

Според данните на Nielsen интересът към футбола в Китай се е повишил от 27% от градското население през 2013 г. до 32% през 2017 г., като три четвърти от анкетираните, заявили, че обичат спорта, са били на възраст под 34 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още