IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KKR и BMG са придобили музикалния каталог на Джон Леджънд

Фактът, че певецът все още е на върха, ще бъде от полза както за него, така и за купувачите на правата

23:30 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Джон Леджънд се присъедини към нарастващият списък със суперзвезди, които залагат на бума на пазара на музикални права. Той продаде каталога си, датиращ от първия му албум, на алианс между KKR & Co. и BMG, пише Bloomberg.

Авторът на песни и изпълнител е продал както авторските си права, така и тези за получаване на отчисления музиката, която е написал от края на 2004 г. до началото на миналата година, сочат документи, продадени до регулаторите. DL Music IP, звено на базираната в Сан Франциско KKR Credit Advisors, и BMG Rights Management придобиха по 50% дял в каталога. Финансовите условия на споразумението не са разкрити.

Предвид нарастващото търсене от компании за дялово инвестиране като KKR, изпълнители като Боб Дилън, Стиви Никс и Нийл Йънг сключиха огромни сделки за творчеството си. Миналия месец Брус Спрингстийн също продаде цялата си записана музика и каталог с авторски песни – според слуховете за 500 млн. долара.

Миналата година KKR и BMG заявиха, че ще си партнират за придобиване на каталози, а през декември обявиха сделка за музикалните права на рок триото ZZ Top.

43-годишният Леджънд е в много по-ранен етап от кариерата си в сравнение с Дилън и Спрингстийн, което предполага, че бъдещото му творчество би трябвало да му помогне да увеличи приходите от стрийминг на песните, закупени от KKR и BMG.

“Това е чудесно време да бъдеш продавач, защото оценките са толкова високи“, казва Ели Бол, основател на Lyric Financial, доставчик на финансови услуги за музикалната общност, собственост на Utopia Music. „Леджънд все още е на върха и има още повече платформи, които да ползва за музиката си, което е добро за него, за KKR и BMG”.

От BMG не са отговорили веднага на запитването за коментар за сделката. Говорител на KKR е отказал да коментира, както и бизнес мениджърът на Джон Леджънд – Дейвид Левин. Според документите споразумението е сключено през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още