IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени могат да оставят американците без коледни елхи

Предизвикателствата пред фермите за коледни дръвчета се повтарят и при по-големи гори, където жегата, сушата и болестите убиват дърветата

14:51 | 19.12.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато мощна гореща вълна удари Орегон в края на юни, повишавайки температурата до 47 градуса, една от жертвите бе индустрията с коледни дръвчета на щата. Един земеделец, с поле от около 250 хил. дръвчета, съобщава, че всичките му разсади са загинали в жегата. Много от по-старите елхи са изгорели и вече са кафяви вместо зелени. На дърветата им е нужно 9 години, за да пораснат – а тъй като климатичните промени правят екстремните горещини все по-вероятни, на елхите им е все по-трудно да оцелеят толкова дълго време, пише Fast Company.

В друга семейна ферма за елхи в планините източно от Сакраменто, Калифорния, още разсади, засадени миналия февруари, в средата на екстремна суша, са загинали до юли. През август огромните пожари в Калдор, които изгориха площ от над 800 кв. км в щата, са достигнали фермата и са унищожили около 40% от по-големите дървета. Друго предизвикателство е болест по дърветата: гъбичка, която вероятно се разпространява заради по-високите температури и убива белите борове и елхите сорт Фрейзър.

„Стигна се дотам, че не можем да отглеждаме определени видове, които бяха най-популярните“, казва Франс Кок, който притежава фермата Middleburg Christmas Tree Farm във Вирджиния. Индустрията, която според Кок все още повече се тревожи от конкуренцията от пластмасовите елхи, отколкото от климатичните промени – в момента не проучва достатъчно въпроса, за да разбере кои други видове може би ще са по-подходящи в бъдеще.

Всичко това означава, че става все по-трудно и по-скъпо да се купуват елхи, тъй като предлагането е по-слабо. (Тази година всеобхватните проблеми с веригите на доставка засилват недостига.) Загиналият разсад тази година ще доведе до дори по-голям недостиг след 8 години, когато по план елхите трябва да бъдат прибрани.

Някои купувачи може да се обърнат към други коледни дръвчета. Неправителствена програма в Сан Франциско отдава под наем живи елхи от нетрадиционни видове, които по-късно сади из града, за да помогне да се осигури сянка и да се поглъща замърсяването. Други може да се обърнат към изкуствени дръвчета, макар че производството на елха от пластмаса и доставката ѝ от Китай само увеличава емисиите. Истинските елхи поглъщат въглерод, докато растат и ако се превърнат в мулч (естествен или изкуствен материал, който се разстила или полага върху повърхността на почвата като покритие - бел. ред.), вместо да бъдат изхвърлени на боклука след празниците, общият въглероден отпечатък може да е около 10 пъти по-малък.

Разбира се, това не е проблем само за празничната декорация или за няколко земеделци, тъй като предизвикателствата пред фермите за коледни елхи се повтарят и при по-големи гори, където жегата, сушата и болестите убиват дърветата, а мъртви или умиращи дървета помагат големите пожари да станат още по-големи. Огромни пожари опустошават горите толкова силно, че без намеса не могат да пораснат нови дървета и цели екосистеми могат да изчезнат.

Но не всички надежди са изгубени: ако страните действат бързо и глобалните емисии рязко намалеят, светът може да стане свидетел на по-малко екстремни жеги, а иглолистните дървета ще имат по-голям шанс да оцелеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Без елхи може, важното е пуйки да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Небезизвестният Анатолий Васерман предложи в Руската Дума проповедниците на "парниковите газове" да бъдат обявени за мошеници и да бъдат преследвани от закона. При това, без значение в коя страна се намират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ба си съсипаха я тази държава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
е па без коледни дръвчета на може ли бе , Вики ... ми да свикват американците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Климатичните промени могат да оставят американците без коледни елхи > Какво бедствие! Лавина коледни полу-*** холивудски филми, а елхи няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още