IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубове в Английската висша лига искат централизиран фонд от 1 млрд. паунда

Подобен фонд би позволил на отборите да взимат кредити на по-ниски лихви

11:23 | 05.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Водещи английски футболни клубове призовават Английската висша лига да създаде централизиран фонд от около 1 млрд. паунда, за да се справят с проблемите си с паричните потоци и да изключат кредиторите, които налагат големи такси, съобщава Financial Times.

Изпълнителни директори на някои от отборите, запознати с темата, казват, че най-скъпото национално футболно първенство в света е под натиск да създаде нов финансов инструмент, привличайки дълг или осигурявайки си голяма кредитна линия. Според един от тях фондът ще бъде за поне 1 млрд. паунда, докато друг казва, че отборите имат нужда от достъп до средства между 1 и 1,5 млрд. паунда.

Централизираният фонд ще цели да замести т.нар. факторингови сделки с частни кредитори. Факторинговите сделки позволяват на отборите да взимат кредити срещу бъдещи доходи, например предстоящи вноски от трансферни такси или договори за излъчване на мачовете. Авансовите средства помагат да се покрият по-спешни разходи, например огромните заплати на играчите или договори с нови футболисти.

Подобни сделки се използват често от топ европейските отбори като италианския Ювентус, португалския Бенфика и английския Лестър през последните години, макар че са по-популярни сред по-малките клубове.

Призивът за подобен фонд разкрива напрежението между отборите. Големите имат надеждни източници на приходи, които им позволяват достъп до евтино финансиране, докато малките, които са под постоянна заплаха от изпадане, получават оферти при по-лоши условия, тъй като са смятани за по-рискови.

Някои изпълнителни директори се оплакват от високи лихви и такси. Собственик на един от клубовете във Висшата лига казва, че потенциален кредитор е предложил лихва от над 7% по скорошна факторингова сделка.

MSD Partners – американска компания, която инвестира част от средствата на технологичния лидер Майкъл Дел, е предоставила заеми на английски клубове, включително Саутхемптън, с годишна лихва от над 9%, посочват финансови документи и запознати източници.

Много клубове твърдят, че Висшата лига е в по-силна позиция да привлича средства на по-ниски ставки, тъй като всеки дълг ще бъде обезпечен с многогодишни сделки за излъчване на мачовете в размер на 9 млрд. паунда.

Един от футболните ръководители казва, че водещите световни банки биха счели Висшата лига за „инвестиционен клас“ и „очевидно всеки централизиран фонд ще бъде евтино обезпечен срещу медийни договори“.

Друг собственик предполага, че достъп до фонд с ниски лихви ще спести десетки милиони паунда, добавяйки, че „няколко отбора са съгласни и биха харесали това“.

От хода биха се възползвали основно по-малки клубове, които разчитат на факторингови сделки. Най-големите клубове обаче, например Манчестър Юнайтед и Ливърпул, имат достъп до револвиращи кредитни инструменти.

Източници, близки до Висшата лига, казват, че тя няма непосредствени планове за привличане на дълг, успявайки да избегне подобен момент по време на пандемията, когато клубовете изгубиха общо приходи за 2 млрд. паунда заради липсата на доходи от билети и отстъпки, плащани на телевизиите.

Главният изпълнителен директор Ричард Мастърс заяви през август, че стратегията на лигата е „да продължи да преследва растежа“, а не да взима заеми.

Други европейски първенства се опитват да продадат дялове в бизнесите си, за да се справят с финансовата криза във футбола. През август испанската Ла Лига договори инвестиционна сделка за 2,1 млрд. евро с компанията за частни инвестиции CVC Capital Partners.

Представители на Английската висша лига са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още