Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Клубът на супербогаташите продължава да расте силно

Най-много мегамилионери живеят в САЩ, Китай и Германия

Клубът на супербогаташите продължава да расте силно

Снимка: unplash

Според ново проучване хората по света са натрупали повече богатство от всякога през кризисната 2020 г. Частните финансови активи са нараснали на годишна база с осем процента до рекордните 250 трилиона долара (около 205 трилиона евро), показва анализ на консултантската компания Boston Consulting Group (BCG). Нарастващите цени на акциите и нарастващите спестявания са допринесли преди всичко за ръста. За първи път BCG взема предвид в изчисленията си и актив като недвижими имоти или злато. Общите активи минус дълга възлизат на 431 трилиона долара.

Още по темата

Богатството обаче се разпределя неравномерно. Клубът на богатите и особено богатите се разраства особено силно. В Германия частните финансови активи, включително парите в брой, пари по сметки, акции, пенсии и животозастраховане, са се увеличили с около шест процента до около девет трилиона долара. Реалните активи се скочили с пет процента до 13 трилиона долара. След приспадане на дълговете частните домакинства в Германия са притежавали общо малко под 20 трилиона долара.

„Традиционно германците предпочитат да инвестират в недвижими имоти, а не в ценни книжа", анализира Ана Закржевски, партньор в BCG и автор на изследването. "В същото време инвеститорите в Германия спестяват над средното за света ниво". Много хора държали парите си по време на кризата, а временните затваряния на търговията на дребно и ограниченията за пътуване са поставили спирачка на потреблението. Броят на доларовите милионери в Германия се е увеличил според информацията с 35 000 на 542 000.

Консултантската компания отдава ръста и на еврото, което поскъпна спрямо долара. Според информацията 26,6 милиона души по света са имали финансови активи от един милион долара и повече, с 1,8 милиона повече, отколкото през предкризисната година. Клубът на супербогатите с финансови активи от над 100 милиона долара се разрасна в целия свят през кризисната година с 6000 до около 60 000 членове. Според анализа те притежават 15 процента от инвестиционните активи в света. 2900 супербогаташи живеят в Германия, която е на трето място в световната класация. САЩ са на върха, следвани от Китай.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Недостигът на персонал тормози ресторанти и хотели във Велбикобритания